30 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nødvendigt med større vaccineproduktion

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 28. april, 2021, 11:33:45

Nødvendigt med større vaccineproduktion

I denne uge meddelte statsminister Mette Frederiksen, at regeringen arbejder for at oprette en vaccineproduktion i Danmark, som skal kunne producere vacciner mod covid-19 allerede i 2022.

Det er sørgeligt, at Danmark ikke støtter, at patentreglerne må vige i den aktuelle situation.

Det er et positivt tiltag, da det grundlæggende handler om forsyningssikkerhed. Statsministeren påpeger så rigtigt, at der er brug for, at der bliver produceret mange flere vacciner globalt. Så langt, så godt.

Mindre positivt er det dog, at regeringen ikke har som målsætning, at det skal være offentlig vaccineproduktion, men derimod privat produktion. 

Som bekendt havde Danmark offentlig vaccineproduktion frem til 2016, hvor Statens Serum Instituts vaccineproduktion blev solgt til et saudiarabisk selskab for kun 15 millioner kroner. 

Men den vej vil regeringen altså ikke betræde igen. I stedet er målsætningen at etablere et samarbejde med en privatejet fabrik, der via et offentligt udbud skal producere vacciner til staten.

Hvad der så skal lokke en privatejet vaccineproduktion til Danmark er lidt uklart. I øjeblikket mangler vaccineproducenterne jo ikke afsætningsmuligheder.

Mette Frederiksen mener også, at en eventuel dansk vaccineproduktion ikke kun skal levere til den danske befolkning:

"Vores tanke er at sikre en produktion i Danmark, der giver sikkerhed for forsyninger herhjemme, men som også bliver en aktiv spiller på den europæiske og globale scene", lyder det fra statsministeren, som samtidig udtrykker sin bekymring over, at det i øjeblikket er Rusland og Kina, som leverer vacciner til lande i Afrika!

I en situation, hvor vi alle ved, at først når pandemien er slået ned på verdensplan, er den reelt overvundet, så er det unægtelig usmageligt at begynde at klandre dem, som hjælper med at levere vacciner.

Lige så usmageligt er det, at Danmark også i verdenshandelsorganisationen WTO har spillet en negativ rolle i diskussioner om udbredelse af vaccineproduktion. 

Indien og Sydafrika har foreslået at suspendere patentrettighederne, indtil pandemien er ovre, således at produktionen af vaccine kan igangsættes mange steder i verden. Forslaget har fået massiv opbakning fra lav- og mellemindkomstlande, men EU og herunder Danmark er imod.

Det ville ellers være muligt, fordi der eksisterer undtagelsesbestemmelser for patenter, hvis situationen kræver det. En patentejer kan ikke nægte at udstede en licens til produktion på en anden virksomhed, hvis der er tale om en nødsituation. Men indtil nu har der ikke været flertal i WTO for at iværksætte dette skridt.

Den alvorlige situation i Indien lige nu leverer ellers alle argumenter for, at det kunne være en farbar vej at gå. Ufatteligt mange smittede og døde, overfyldte hospitaler og mangel på ilt og medicinsk udstyr – mens de rige flygter ud af landet i privatfly.

Indien har akut behov for vacciner og har stor erfaring i vaccineproduktion – faktisk blev 60 procent af verdens vacciner produceret i Indien før pandemien. Det er en skandale, at der ikke tages initiativer til at sikre, at landet kommer i gang med det igen.

Og det er sørgeligt, at Danmark ikke støtter, at patentreglerne må vige i den aktuelle situation.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...