02 Oct 2022  

KBH: Spredte skyer, 16 °C

Catalonien under pres

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 31. oktober, 2017, 14:38:38

Catalonien under pres

Ligger Cataloniens fremtid i Spanien eller som en selvstændig stat? Det spørgsmål har sat Spanien på den anden ende og yderligere skærpet landets dybe krise med voksende fattigdom og høj arbejdsløshed.

EU har ingen løsninger. Man lukker øjnene og lader udviklingen gå sin skæve gang.

Den spanske regering har afvist ethvert forsøg på en politisk aftale med de folkevalgte catalanske politikere. De har brutalt forsøgt at knuse løsrivelsesbevægelsen.

Folkeafstemningen blev forsøgt forpurret med politivold af værste skuffe. Fredag opløste den spanske regering det catalanske selvstyre og placerede personer loyale mod Madrid på nøgleposter. Den spanske anklagemyndighed vil nu retsforfølge de ansvarlige for løsrivelseserklæringen, hvilket kan ende med lange fængselsstraffe.

Den catalanske regering har satset på, at en løsrivelse fra Spanien ville være en hurtig proces, sikkert i forventning om at man ville få støtte fra EU. Men EU og regeringerne i medlemslandene har end ikke fordømt politibrutaliteten mod vælgerne i Catalonien. EU har ingen løsninger. Man lukker øjnene og lader udviklingen gå sin skæve gang.

På gaderne i Barcelona var det først løsrivelsesbevægelsen, som festede og demonstrerede. Siden fulgte en tilsvarende stor demonstration imod løsrivelse, hvilket understreger, at Cataloniens 7,5 millioner indbyggere langtfra er enige om at løsrive sig.

De stridende magthavere i Madrid og Barcelona har skridt for skridt optrappet konflikten og skabt en stadig mere eksplosiv situation. 

Den spanske regerings beslutning om at opløse det catalanske parlament og udskrive nyvalg til den 21. december er en ny magtdemonstration, der kan eskalere konflikten yderligere.

Naturligvis har Catalonien ret til national selvbestemmelse og ret til at gennemføre en folkeafstemning herom. Men at have en sådan ret betyder ikke nødvendigvis, at det er en fornuftig beslutning at løsrive sig. Som de spanske kommunister i PCPE påpeger det, har arbejderklassen i Catalonien mere til fælles med arbejderklassen i resten af Spanien end med den herskende klasse i Catalonien, som har ledt kampagnen for løsrivelse.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...