Danmarks RIGES grundlov
SENESTE LEDERE
- 1 af 224
- næste ›
Danmarks RIGES grundlov
Der er god grund til at fejre, at det den 5. juni er 100 år siden, at grundloven blev ændret, så kvinderne, arbejderklassens mænd og de riges tjenestefolk fik stemmeret. Det var et resultat af arbejderklassens og fagbevægelsens kamp gennem årtier for lige rettigheder, der dermed bar frugt.
Men lige så vigtigt som det er at fejre valgretten, lige så vigtigt er det at slå fast, at i et kapitalistisk samfund har stemmeretten også sine klare begrænsninger.
Det er begrænset, hvad folketingspolitikerne overhovedet bestemmer i dagens Danmark.
For det første er det begrænset, hvad folketingspolitikerne overhovedet bestemmer i dagens Danmark. Det blev understreget i denne uge, hvor nogle forskere i en ny bog påviser, at folketingspolitikerne slet ikke er at finde i toppen af den danske magtelite. Det er helt andre personer, fortrinsvis i toppen af dansk erhvervsliv, der har magten, mens politikerne må nøjes med at gennemføre kapitalens politik.
Den samlede magtelite består i øvrigt kun af 423 personer, som styrer langt mere end det samlede folketing.
For det andet har monopolkapitalens vigtigste magtapparat i Europa, EU, efterhånden overtaget det meste af lovarbejdet fra Folketinget. Over halvdelen af danske love kommer fra EU. Mange af EU-lovene bliver endda indført "ad bagdøren"- ni ud af ti EU-direktiver bliver slet ikke behandlet i Folketinget, men gennemføres administrativt. For EU-forordninger er det 100 procent - forordninger gælder direkte som dansk lov.
Det er måske derfor, at det i dag kun er 4,5 procent af vælgerne, der er medlem af et politisk parti, hvor det for 50-60 år siden var hver fjerde. De etablerede folketingspartier er forvandlet til valg-maskiner uden større medlemsbasis, hvor færre og færre arbejdere kommer så højt op på valglisterne, at de bliver valgt ind i Folketinget.
I det kapitalistiske demokrati er det pengene, der har magten. Som det så ofte er sagt, den grundlov vi har i dag, er Danmarks RIGES grundlov. Kun i et socialistisk samfund med et udstrakt demokrati, hvor det vigtigste produktionsapparat er fælles eje, vil det være folket, der styrer.
Nyeste artikler
30. apr. 2021 - 06:00 Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
29. apr. 2021 - 06:15 Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
28. apr. 2021 - 06:45 Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
27. apr. 2021 - 14:28 Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
27. apr. 2021 - 14:08 Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
27. apr. 2021 - 13:43 Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
27. apr. 2021 - 12:34 Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...