Frihandel eller solidaritet
SENESTE LEDERE
- 1 af 224
- næste ›
Frihandel eller solidaritet
På 3F’s kongres kunne tillidsmanden David Morales fra Guatemala søndag fortælle, hvordan det næsten er umuligt at organisere sig i en fagforening i Guatemala. Over 70 fagligt aktive er blevet myrdet de seneste år, og under to procent af arbejderne er medlem af en fagforening.
Konsekvenserne af EU’s indre marked er social dumping og underminering af velfærden. Nu skal denne 'succeshistorie' udvides med at samlet EU-USA marked i TTIP
Det betyder, at Guatemala er blandt de allerfarligste lande for fagligt aktive sammen med Colombia. Begge lande har de seneste år indgået frihandelsaftaler med Nordamerika og EU.
I aftalerne er arbejderne på papiret sikret grundlæggende rettigheder – såsom retten til at organisere sig. Det er blot ikke sket i virkeligheden – i flere tilfælde er undertrykkelsen derimod blevet værre.
Antallet af mord og overfald på tillidsfolk i Guatemala eksploderede i årene efter landets indtræden i frihandelsaftalen CAFTA med Nord- og Mellemamerika.
Indtil videre har CAFTA arbejdet i otte år med en klage over de mange krænkelser uden at komme til en dom. Den kommer muligvis til efteråret. Samtidig er undertrykkelsen fortsat, ofte med aktiv deltagelse af multinationale selskaber.
Til gengæld har nordamerikanske virksomheder flittigt brugt aftalerne til at trække de fattige lande for domstole og tribunaler, hvis de satte begrænsninger for firmaernes profit. Denne mulighed for multinationale retssager bliver efter alt at dømme også en del af TTIP – den planlagte frihandelsaftale mellem EU og USA.
Hensigten med de gigantiske frihandelsaftaler er at sikre kapitalen uhindret adgang for varer og arbejdskraft. Her står arbejderrettigheder, demokrati og miljøhensyn ofte i vejen.
Konsekvenserne af EU’s indre marked kender vi. Social dumping og underminering af velfærden er nogle af de største problemer, vi slås med. Nu skal denne 'succeshistorie' udvides med et samlet amerikansk-europæisk marked i TTIP
Eksemplet fra Guatemala viser, at det ikke er nok at sukre frihandelsaftalerne ind i løfter om arbejderrettigheder og demokrati. Det viser også, at det kun er arbejderbevægelsens internationale solidaritet, der kun sikre kolleger ude og hjemme de helt basale rettigheder. I sidste ende retten til livet.
Nyeste artikler
30. apr. 2021 - 06:00 Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
29. apr. 2021 - 06:15 Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
28. apr. 2021 - 06:45 Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
27. apr. 2021 - 14:28 Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
27. apr. 2021 - 14:08 Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
27. apr. 2021 - 13:43 Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
27. apr. 2021 - 12:34 Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...