29 Nov 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

Global afskovning må standses for enhver pris

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 15. januar, 2021, 14:25:30

Global afskovning må standses for enhver pris

Tropisk skov svarende til 10 gange Danmarks størrelse er forsvundet det seneste årti. Det viser en ny alarmerende rapport fra WWF Verdensnaturfonden.

Ifølge rapporten er mere end 43 millioner hektar skov forsvundet på 13 år – og det alene i de 24 afskovnings-hotspots som rapporten identificerer.

Klassekamp uden klimakamp, uden kamp for biodiversitet og for bevarelse af naturen er i 2021 kun tomme floskler.

Og langt fra en opbremsning viser Verdensnaturfondens data, at skovrydning i Amazonasregnskoven steg med 9,5 procent i 2020, mens afskovningen af Cerradoen i Brasilien steg med 13 procent.

Hovedårsagen til den katastrofale afskovning skal findes i den relative overproduktion, hvor et mindretal af verdens befolknings overforbrug udpiner kloden og efterlader regningen til det fattigste flertal.

Konsekvenserne er klimakatastrofer, udryddelse af arter og hyppigere pandemier som følge heraf.

Det er nemlig ingen uundgåelig tilfældighed, at coronapandemien lige nu har skabt undtagelsestilstand kloden over. Covid-19 er en direkte konsekvens af den vestlige forbrugerismes hærgen.

En konsekvens af profittens overhøjhed – af kapitalismens stort set uindskrænkede handlefrihed.

Kigger vi på pattedyrene, udgør mennesker og deres husdyr hele 96 procent af den samlede mængde liv på Jorden i dag.

For bare et par tusind år siden udgjorde mennesker og vores husdyr kun et par promille af den samlede pattedyrsbiomasse på Jorden.

Denne udvikling gør det stadigt nemmere for virus at hoppe fra vilde dyr til mennesker – med stadigt hyppigere pandemier til følge.

Er du med andre ord træt af coronarestriktioner og den utryghed, der følger med en pandemi som den, vi oplever lige nu, så er det bedste, du kan gøre, at gå ind i kampen for at standse udryddelsen af arter, standse afskovningen og i bredeste forstand standse udpiningen af Jorden.

Du kan selvfølgelig gøre noget selv, men i sidste ende er det det kapitalistiske forbrugersamfund, som må lade livet, hvis naturen, biodiversiteten og de menneskelige samfund skal sikres en levedygtig fremtid. Og det kræver en kollektiv indsats!

Klassekamp uden klimakamp, uden kamp for biodiversitet og for bevarelse af naturen er i 2021 kun tomme floskler. Skal den internationale arbejderklasse og de fattige bønder i Det Globale Syd sikres en socialt retfærdig fremtid, er løsningen af klimakrisen og biodiversitetskrisen uadskillelige fra kampen for at afskaffe det kapitalistiske udbyttersamfund.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...