20 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Grøn klimapolitik truer ikke danske jobs

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 12. april, 2021, 15:29:28

Grøn klimapolitik truer ikke danske jobs

Fødevareforbundet NNF og partiet Venstre har indgået en usædvanlig – nogle vil sige uhellig – alliance.

De slår til lyd for, at en kommende landbrugsaftale ikke bliver alt for klimavenlig.

Grøn klimapolitik og reformer for et landbrug, der kan overleve på sigt, er nu engang ikke det, ”der sender gode danske arbejdspladser til andre lande.”

De frygter nemlig, at en ny aftale ”vil gøre det langt sværere at producere råvarer i Danmark (...) med negative konsekvenser for klimaet, fødevarearbejdere og den samlede fødevarebranche.”

For meget hensyn til klimaet og vandmiljøet kan ”risikere at sende gode danske arbejdspladser til andre lande,” frygter NNF og Venstre.

Det er en frisk melding – især fra Venstre, der med sin politik har været med til at sende arbejdspladser ud af Danmark i årtier og dumpe danske løn- og arbejdsforhold.

NNF og forbundets medlemmer på blandt andet mejerier, bagerier og slagterier har i lang tid stået i en presset situation, og man forstår egentlig godt, at forbundet er rede til at alliere sig med dem, der er enige. Men en grøn klimapolitik og reformer for et landbrug, der kan overleve på sigt, er nu engang ikke det, ”der sender gode danske arbejdspladser til andre lande.”

Det er derimod virksomheder som Danish Crown, der med stats- og EU-støtte har sendt tusinder af slagterijobs til Tyskland og Storbritannien, hvor de er overtaget af rumænere og polakker uden rettigheder. Selskabet har truet NNF’s medlemmer med, at de ville miste deres arbejde, hvis ikke de gik ned i løn, fordi jobbet ville blive sendt til udlandet. Det har Ellemann og Venstre vist sig pænt ligeglade med.

Den frie bevægelighed i EU har gjort udviklingen mulig, ligesom den presser vilkårene på de slagterier, der stadig findes i Danmark, når Danish Crown og ligesindede henter østeuropæere, som stiller færre krav, ind på arbejdspladserne. Det er Venstres politik i en nøddeskal.

Det er jagten på profit, der sender ”gode danske arbejdspladser til andre lande,” ikke reformer for klimaet.

Ellemann og hans bagland af storbønder og slagteribranchen vil blæse på de danske slagteriarbejdere og støtte udflytning af arbejdspladser, lige så snart der er penge at hente.

Et af klimabevægelsens slagord er, at ”Der er ingen jobs på en død planet.” Der er heller intet arbejde til NNF’erne, hvis der ikke er et landbrug, der fungerer med den natur, der er i Danmark. Derfor er vi nødt til at sætte en anden kurs. Her bør fagbevægelsen gå forrest for en grøn klimapolitik, der er solidarisk og økonomisk retfærdig. Alt andet vil være et svigt.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...