20 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Grønlænderne bider fra sig

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 07. april, 2021, 13:39:03

Grønlænderne bider fra sig

Tirsdagens valg til det grønlandske Inatsisartut (Landsting) har fået mere opmærksomhed uden for Grønlands grænser end noget tidligere valg. Både fra danske og andre udenlandske medier.

Uanset hvad har grønlænderne sendt et signal om, at de ikke bare lader sig løbe over ende. De har bidt fra sig.

Danmarks Radios udsendte korrespondent Kim Bildsøe Lassen kunne således i Deadline tirsdag aften rapportere om “flere internationale medier end til et dansk folketingsvalg”.

Årsagen er klar: Grønlands strategiske betydning er igen kommet i fokus, nu hvor kapløbet om at kontrollere Arktis er forstærket, og udenlandske selskaber og magter står på spring for at etablere minedrift og udnytte, at Grønland har brug for egne indtægter for at nærme sig reel selvstændighed.

Som Arbejderen har dokumenteret i en serie artikler fra Grønland, indgår Arktis og dermed Grønland eksempelvis i EU-kommissionens strategi med det Disney-klingende navn “Walking on Thin Ice”.

Ifølge strategien er de arktiske ressourcer "helt afgørende for EU's økonomi i den nærmeste fremtid (...) EU har derfor en interesse i at udvide sine aktiviteter i regionen."

EU's Institut for Sikkerhedsstudier har udarbejdet en analyse med den mere alvorlige titel “Arctic Stress Test”. Her hedder det, at hvis ikke EU kommer med i udnyttelsen af sjældne jordarter i Grønland, “kan det true Unionens evne til at udvikle sin forsvarsindustri og digitale økonomi og evne til fortsat at være konkurrencedygtig med USA og Kina”.

Så kapløbet, slagsmålet, er bestemt i gang. 

Og den grønlandske befolkning har bare at makke ret. Ligesom den tidligere har måttet betale, da et amerikansk atombevæbnet fly styrtede ned nær Thulebasen i 1968. Eller da fangere blev tvangsforflyttet i 1953 for at skabe plads til den amerikanske militære Thule-base.

Men Inuit Ataqatigiit (IA) vandt med 36,6 procent af stemmerne klart over Siumuts 29,4 procent ved tirsdagens valg. Det er et signal fra grønlænderne om, at de ikke vil have gentaget fortiden. Den folkelige protestbevægelse Urani Naamik (Uran Nej Tak) har klart haft en betydning, og meningsmålinger viser da også, at der er flertal for minedrift generelt, men ikke for minedrift i Kvanefjeldet på grund af de radioaktive farer.

Nu går forhandlingerne om at sammensætte et nyt Naalakkersuisut (Landsstyre) i gang, og de kan ende i hvad som helst. Det er bestemt ikke en nem situation, Grønland står i – stadig tynget af sin koloniale fortid og med alskens internationale selskaber og imperialistiske magters ånde i nakken. Også sociale og uddannelsesmæssige problemer trænger til at blive løst.

På sin vis kan man sige, at Grønlands dilemmaer afspejler klodens dilemmaer: Hvordan skabe en udvikling hvor natur og økonomi er i balance.

Uanset hvad har grønlænderne sendt et signal om, at de ikke bare lader sig løbe over ende. De har bidt fra sig

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...