23 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Havfruen og ytringsfriheden

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 24. november, 2020, 14:59:26

Havfruen og ytringsfriheden

Mandag fik Berlingske Tidende en bøde på 285.000 kroner for at have brugt illustrationer med Den Lille Havfrue.

Det var dels en tegning af havfruen med zombie-øjne og dannebrog, dels en illustration af havfruen med mundbind på, der fik billedhuggeren Edward Eriksens arvinger til advokaterne.

Som alle andre rettigheder og friheder har ytringsfriheden et klasseindhold.

Sagen viser tydeligt hykleriet omkring ytringsfrihed i dagens Danmark: Det er lovligt at tegne muslimernes profet Muhammed for at håne muslimer, og hvis man ikke ønsker at gøre det, er man offer for censur eller selvcensur.

Derimod er fritegning over noget af det mest fællesdanske – nationalikonet Den Lille Havfrue, bygget over H.C. Andersens eventyr – underlagt den private ejendomsret (i dette tilfælde betegnet ophavsretten) og derfor ulovlig.

Selv Wikipedia afstår fra at bringe et billede af Den Lille Havfrue af frygt for ballade med ophavsretten. Men man skal nok ikke forvente en større kampagne med et utal af tegninger af havfruen i danske aviser af den grund …

Det er nemlig ejendomsretten, der reelt begrænser eller udvider ytringsfriheden. Store højreorienterede medier med velpolstrede pengetanke i ryggen har naturligvis masser af mulighed for at ytre sig og blive hørt – både reelt og formelt. Ligesom de store techgiganter fungerer som private håndhævere af de ytringer, de nu finder passende.

Som alle andre rettigheder og friheder har ytringsfriheden et klasseindhold, og det er den besiddende klasse, der har den reelle ret.

Muhammed-tegning-fundamentalisternes kamp for ytringsfriheden er hul som en havfruestatue og dækker mest af alt over slet skjult racisme og angreb på muslimer.

Sager om ophavsret gemmer på en lang række eksempler på anslag mod ytringsfriheden. Nogle er pudsige – som Jensens Bøfhus, der ikke ville tillade navnet Jensens Fiskehus og Ritter Sport, der i Tyskland sagsøger konkurrenter for at bruge en kvadratisk form.

Men perspektivet er skræmmende nok. For hvem ejer sproget, formerne og kulturen, og hvem bestemmer, hvad vi må udtrykke?

Der er masser af begrænsninger af ytringsfriheden, og det er oftest privat ejendomsret og størrelsen af pengepungen, der lægger begrænsningerne.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...