07 Dec 2022  

KBH: Overskyet, let støvregn, 2 °C

Kaare Dybvads udspil gør ondt værre

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 24. marts, 2021, 13:04:45

Kaare Dybvads udspil gør ondt værre

Den almene boligsektor og alle dens hundredtusindvis af beboere kan godt gå i gang med at ruste sig til igen igen at skulle forsvare deres bolig.

Kaare Dybvads udspil tramper på de almene boligområder. Det brændemærker og udgrænser beboerne og tegner et overdrevent negativt billede af deres virkelighed.

Kort efter at over 50.000 mennesker har skrevet under på et borgerforslag imod den såkaldte ghettolov, har regeringen ved indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad udsendt et udspil, der gør ondt værre.

”Blandede boligområder – næste skridt i kampen mod parallelsamfund” hedder udspillet, der erstatter ordet ”ghetto” med ord som ”parallelsamfund” og ”forebyggelsesområder”.  Dybvad bedyrer selv, at han ikke bryder sig om ordet ghetto og ikke bruger det.

Men nye, smarte betegnelser, der skal lede tankerne hen på noget så positivt som forebyggelse, kan ikke skjule det reelle indhold af udspillet: Forstærket social, klassemæssig og etnisk diskrimination – og angreb på det almene i den almene boligsektor.

For under dække af at gøre op med ghetto-begrebet udvides det reelt. De såkaldte forebyggelsesområder består af en liste på 58 boligområder, der kan blive til en ghetto eller en hård ghetto eller et parallelsamfund. I disse områder – hvor der i dag bor anslået 110.000 mennesker – skal beboersammensætningen ændres grundlæggende.

I forebyggelsesområderne må man ikke kunne få en bolig, hvis ikke man er i arbejde eller har en uddannelse. Eller hvis man kommer fra et ”forkert” sted i verden. Boligministeriet skriver:

”Kommunerne skal ikke længere have lov til at anvise udlændinge, som ikke er statsborgere i Danmark, EØS-lande eller Schweiz, og heller ikke personer på overførselsindkomster eller med domme for kriminalitet.”

Med andre ord organiseret sortering i forhold til oprindelsesland.

Derudover: Om ti år må maks 30 procent af beboerne i alle boligområder i hele landet have ”ikke-vestlig baggrund”. Lad os tage Vollsmose som eksempel: Her bor ca. 9000 mennesker, 60 procent med det, der kaldes ikke-vestlig baggrund. Skal denne procent ned på 30 i løbet af ti år, ja så skal omtrent 2700 mennesker skiftes ud.

I radioens P1 Debat blev Kaare Dybvad forleden spurgt: ”Det her handler om etnicitet og indvandrere, ikke?” Og han svarede ordret: ”Det er jo det, der er udgangspunktet.” Sådan.  Hvorfor skjule at det handler om at frasortere de dele af arbejderklassen, der har en anden hudfarve end hvid!

Udspillet, der nu skal forhandles i forligskredsen bag den eksisterende ghettolovgivning, tramper på de almene boligområder. Det brændemærker og udgrænser deres beboere og tegner et overdrevent negativt billede af deres virkelighed og de problemer, de må slås med.

Også i forsvaret af den almene boligsektor er solidaritet og sammenhold nøgleord.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...