Kampen går videre efter 1. maj
SENESTE LEDERE
- 1 af 224
- næste ›
Kampen går videre efter 1. maj
Kampen om arbejdstidens længde har spillet en central rolle i arbejderbevægelsens historie. Sådan var det i 1889, da en international arbejderkongres i Paris besluttede at indføre 1. maj. Og sådan har det også været op til årets 1. maj, hvor en aktiv nej-bevægelse har sat dagsordenen med en kampagne mod 42 timers arbejdsuge.
Nej-bevægelsen beviste endnu engang, at aktivitet, sammenhold og solidaritet er vejen frem.
Da 1. maj blev gennemført for første gang i 1890, var arbejdernes hovedkrav det samme over hele verden: En arbejdsdag på otte timer. I New York fik bygningsarbejderne en otte-timers-dag kort efter. I Danmark blev den først indført i 1920.
Historien er tankevækkende i lyset af årets overenskomstresultat, hvor der er åbnet for, at danske arbejdere kan komme til at arbejde længere end otte timer dagligt.
Årsagen er, at arbejdsgiverne har fået ret til at indføre fem timers systematisk overarbejde ugentligt. Det er ikke et krav, som er rejst på nogen arbejdsplads. Det var arbejdsgivernes krav - og de fik det gennemført godt hjulpet på vej af en fagtop, som ikke troede på medlemmernes styrke til at kæmpe imod.
Afstemningsresultatet viste til gengæld, at der er vilje til at gå en anden vej. Store faggrupper sagde nej og var parat til at tage konsekvensen og gå i konflikt. Som bekendt fik de ikke lov på grund af sammenkædningsregler, som reelt stækker fagbevægelsens kampkraft.
Nu skal erfaringerne fra overenskomstkampen bearbejdes og diskuteres. Hvis fagbevægelsen skal fastholde sit sammenhold, er der brug for forandringer. Nej-bevægelsen beviste endnu engang, at aktivitet, sammenhold og solidaritet er vejen frem. Kun en aktiv og kæmpende fagbevægelse kan sikre resultater, og at vundne rettigheder ikke tabes igen.
Eller som Carl Scharnberg sagde det: "Arbejderklassen fik aldrig noget foræret og ingen vil forære os noget fremover. Alt det, der er nået, er betalt med arbejde, kampe, ofre, slid skuffelser, udholdenhed, nederlag, og kun fordi nogen aldrig gav op, nåede vi videre!"
God kampdag, god 1. maj!
Nyeste artikler
30. apr. 2021 - 06:00 Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
29. apr. 2021 - 06:15 Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
28. apr. 2021 - 06:45 Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
27. apr. 2021 - 14:28 Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
27. apr. 2021 - 14:08 Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
27. apr. 2021 - 13:43 Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
27. apr. 2021 - 12:34 Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...