27 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lær af historien

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 28. juni, 2017, 06:26:17

Lær af historien

Kommunisterne havde ret i deres kritik af retsopgøret i Danmark efter Anden Verdenskrig. 

Det konkluderer historikeren Steen Andersen i et interview i Weekendavisen. Han har igennem 18 måneder forsket i retsopgøret efter den tyske besættelse. Nu er der gået så mange år, at sandheden kan komme for en dag - drypvis. 

Efter krigen stod kommunisterne stærkt, med en bred folkelig opbakning. Der var store demonstrationer i mange byer, som krævede, at samarbejdspolitikerne, værnemagerne og de nazistiske bander blev stillet til ansvar. Men sådan kom det som bekendt ikke til at gå. Steen Andersen giver vigtige brikker til en forklaring. 

Retsopgøret blev bevidst styret bag lukkede døre af Justitsministeriet, Højesteret og Rigsadvokaten

Samarbejdspolitikerne i Folketinget frikendte sig selv, på trods af det grundlovsstridige forbud mod Danmarks Kommunistiske Parti. De små fisk fik de strengeste straffe. Storkapitalen, som havde spundet guld på samarbejdet med nazisterne, slap fri eller fik symbolske straffe.

Steen Andersen påpeger, at retsopgøret blev bevidst styret bag lukkede døre af Justitsministeriet, Højesteret og Rigsadvokaten. Blandt andet viser forhandlingsprotekoller fra Justitsministeriet, at man var villig til at gå langt for at renvaske de store entreprenører, som byggede for nazisterne. Han henviser til C.Carlssen, som var en af de største værnemagere. I 1949 blev firmaet frifundet af Højesteret og endog tilkendt erstatning. 

Højesteret tilsidesatte også de minimumsstraffe, som blev vedtaget i 1945. Men Land og Folks daværende redaktør, Børge Houmann, blev anklaget for injurier og idømt tre måneders fængsel og en bod på 50.000 kroner i Højesteret for at fortælle sandheden om værnemagerne.

Ved at frikende kollaboratørerne frikendte man reelt det politiske system, som samarbejdede med besættelsesmagten. Både besættelsen og det efterfølgende retsopgør er eksempler på, hvor langt magthaverne og de etablerede partier er villige til at gå for at forsvare kapitalismen, som skaber både krige og ødelæggende kriser.

Vi kan lære af historien. Der er ikke forandret meget siden dengang.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...