19 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lad våbnene falde

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 31. marts, 2021, 07:14:24

Lad våbnene falde

I disse dage er det 60 år siden, at den første påskemarch blev gennemført. Omkring 2000 mennesker stred sig afsted fra Holbæk til København mellem den 31. marts og 3. april 1961 – for at ende ved et massemøde på Københavns Rådhusplads med over 25.000 deltagere.

Så længe Danmark er med i NATO, vil folketingsflertallet ikke tilslutte vores land til en traktat om forbud mod atomvåben. 

Formål: At vende sig imod atomoprustningen og kræve atomvåben forbudt.

Kampagnen mod Atomvåben indgik i en stor, international bevægelse, hvis foreløbige resultat kom i 1963, da der blev underskrevet en traktat om forbud mod kernevåbenforsøg i atmosfæren. Og i 1970 kom så FN's ikke-spredningsaftale, hvor atommagterne lovede, at mængden af atomvåben skulle nedbringes.

Sådan kom det som bekendt ikke til at gå!

Påskemarcherne genopstod efter NATO’s beslutning i 1979 om at modernisere sin atomslagstyrke (den såkaldte dobbeltbeslutning), og op igennem 1980’erne blev der gennemført en række påske- og fredsmarcher. Både her i landet og i andre lande. I Tyskland er der for eksempel stadig tradition for at holde fredsmarch i Slesvig-Holsten hvert år i påsken, dog ikke i år på grund af coronapandemien.

Og der er virkelig fortsat brug for at sætte kampen mod atomvåben på dagsordenen. Ikke mindst herhjemme, hvor det officielle Danmark for kort tid siden spillede rent ud og sagde: "Atomvåben – ja tak".

Den 22. januar i år trådte FN-traktaten om forbud mod atomvåben i kraft. Den betyder, at det nu er i strid med folkeretten, hvis et land deltager i planlægning, udvikling, produktion, test, erhvervelse, opbevaring, transport, stationering og brug af atomvåben eller truer med at bruge a-våben.

Forbuddet blev vedtaget i FN tilbage i 2017 med 122 stemmer for og kan træde i kraft, når 50 stater har ratificeret aftalen. Det er nu sket. Men ikke USA. Ikke NATO-landene. Og derfor heller ikke Danmark.

Selvsamme dag som forbuddet trådte i kraft den 22. januar, afviste et flertal i Folketinget direkte at tilslutte sig traktaten. Det havde Enhedslisten og SF med støtte fra Alternativet og Frie Grønne ellers stillet forslag om. Med til at afvise var både Socialdemokratiet og de Radikale, der ellers har en stolt antimilitaristisk fortid.

Nej, så længe Danmark er med i NATO, vil folketingsflertallet ikke tilslutte vores land til en traktat om forbud mod atomvåben. For i NATO skal atomvåben fortsat være en del af alliancens strategi.

En meningsmåling viste for nylig, at 78 procent af danskerne mener, at Danmark skal tilslutte sig traktaten om forbud mod atomvåben. Og de fleste tror faktisk, at det allerede er sket. Dén misforståelse er det bestemt værd at rette op på.

Så lad os igen sætte lighedstegn mellem påske og kamp mod atomvåben.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...