26 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Monopolernes folk til G20-topmøde

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 06. september, 2013, 08:45:01

Monopolernes folk til G20-topmøde

G20-topmødet, som foregår i Skt. Petersborg, samler stats- og regeringsledere fra verdens 20 største økonomier. Selvom der er store forskelle mellem eksempelvis USA, Rusland, Kina og Brasilien, så er det alle lande, hvor storkapitalen svinger taktstokken. Sådan er det i alle G20-lande.

 Vi kan betragte stats- og regeringslederne som udsendinge, der er sendt i byen af kapitalkræfter og monopoler, som kæmper en desperat kamp om at få størst mulig del i de værdier, som eksisterer, og som klodens arbejdede milliarder skaber.

Og det er en kamp på liv og død - især i en tid med hård krise.

 Monopoler kæmper en desperat kamp om at få størst mulig del i de værdier, som eksisterer, og som klodens arbejdede milliarder skaber.

Verdens folkerigeste land efter Kina, Indien, er rystet af en voldsom kapitalflugt. Landets valutakurs dykker. Økonomer taler om fare for økonomisk sammenbrud. Det er USA's pengepolitik, der er årsagen til rystelserne i Indien, og den rammer også de øvrige BRIKS-lande, Rusland, Brasilien, Sydafrika og til en vis grad Kina samt andre af verden vækstøkonomier, som de kaldes, fordi de gennem et årti har haft stor økonomisk vækst.

Denne vækst er fortsat siden 2008 på trods af den økonomiske krise, og det skyldes især, at USA og EU har pumpet milliarder af dollars og euro ud på finansmarkederne. Disse tusinder af milliarder har bankerne ikke villet investere i produktion og reelle værdier. Det er spekulativ kapital, som hvirvler rundt på alverdens børser, og den har for en tid fundet vej til profit i disse vækstøkonomier, hvor finansbobler har vokset sig store på ejendomsmarkedet og aktiebørser.

Nu gør USA's nationalbank klar til at rive tæppet væk under flest muligt af disse landes kapitalgrupper ved at trække kapital ud af finansmarkederne. Det ligner optakten den finanskrise, der i 1997 ruinerede Thailand, Sydkorea, Pilippinerne, Indonesien og andre lande, der dengang var kendt som 'Asiens tigre'. Landene oplevede kapitalflugt, deres valutaer styrtdykkede.

For at undgå bankerot bad de Verdensbanken og Den Internationale Valutafond om hjælp. Den fik de - med tilhørende betingelser om nyliberale økonomiske reformer og udsalg af staternes værdier.

Samme skæbne er nu tiltænkt BRIKS-landene.

 

 

Relaterede artikler

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...