Pengemagt i forfald
SENESTE LEDERE
- 1 af 224
- næste ›
Pengemagt i forfald
Der er valg i USA i dag. Et valg som afspejler, at verdens stærkeste økonomiske og militære magt er præget af krise og forfald. Hillary Clinton og Donald Trump er begge repræsentanter for den amerikanske storkapital. På valgdagen står de begge vingeskudte og kompromiterede.
Valgkampen har kostet ufattelige summer, brugt til mudderkastning. Hverken Trump eller Clinton har noget som helst politisk at tilbyde den almindelige amerikaner.
Der er masser af utilfredshed og tusindvis af mennesker, der kæmper i USA, men de har ingen mulighed for at blive politisk repræsenteret
Trump har forsøgt at mobilisere hvide frustrerede amerikanere med fremmedfjendtlighed og et reaktionært kvindesyn i alliance med USA's ekstreme højre. Alligevel endte valgkampen ikke med en kåring af Hillary Clinton. Hendes politiske virke har været en endeløs række af skandaler. Hun er lige så forhadt som Trump. Udenrigspolitisk lover de begge oprustning og nye krige og naturligvis støtte til Israel.
Der er ikke et reelt valg.
For otte år siden lykkedes det Barack Obama at skabe håb hos millioner af amerikanere. Mange – ikke mindst sorte amerikanere – troede eller håbede, at Obama ville forandre USA. Men hans løfter forblev uindfriede både i indenrigs- og udenrigspolitikken.
Uligheden og racismen voksede under Obama. Han fik Nobels fredspris, fordi han lovede atomnedrustning. Men i Obamas to præsidentperioder nåede atomoprustningen nye højder. Begejstringen blev afløst af afmagt.
I kølvandet på den dybe kapitalistiske krise er USA i stigende grad præget af klassemæssige, racemæssige og religiøse spændinger, som begge kandidater – på hver deres måde – har pustet til. Der er masser af utilfredshed og tusindvis af mennesker, der kæmper i USA, men de har ingen mulighed for at blive politisk repræsenteret.
Valgkampen har afspejlet, hvordan det politiske liv i USA er domineret af pengemagten og et udemokratisk valgsystem, hvor de to store partier grundlæggende mener det samme. Hvis valgresultatet ender i nærheden af meningsmålingerne vil USA's kommende præsident blive valgt med støtte fra hver fjerde voksne amerikaner.
Nyeste artikler
30. apr. 2021 - 06:00 Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
29. apr. 2021 - 06:15 Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
28. apr. 2021 - 06:45 Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
27. apr. 2021 - 14:28 Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
27. apr. 2021 - 14:08 Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
27. apr. 2021 - 13:43 Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
27. apr. 2021 - 12:34 Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...