Solidaritet og kvindekamp
SENESTE LEDERE
- 1 af 224
- næste ›
Solidaritet og kvindekamp
For nylig slog regeringen i Bangladesh ned på landets arbejderbevægelse
1600 arbejdere blev fyret, og 600 blev sigtet som led i en kampagne mod arbejdernes rettigheder på landets 5.000 tøjfabrikker. Langt de fleste af arbejderne var kvinder, for det er kvinder, der befolker tekstilfabrikkerne i det sydlige Asien og syr det tøj, vi allesammen går rundt i herhjemme.
International solidaritet og arbejderkamp er en uundgåelig del af kvindekampen, hjemme som ude. God kampdag.
Efter internationalt pres er sigtelserne droppet, og en del af de fyrede er på vej i job. Men angrebet er et eksempel på, hvordan undertrykkelse af verdens arbejdere ofte går ekstra ud over kvinder, der i forvejen har færre rettigheder i samfundet.
Det er kvinderne, der mærker den hårdeste krænkelse af faglige rettigheder, sexchikane, ydmygelser og underbetaling, som også rammer familien.
Det er i hovedsagen kvinder, der må arbejde under sundhedsskadelige og nogle gange livsfarlige forhold – med ulykken i 2013 på fabriksbygningen Rana Plaza som det værste eksempel. Her mistede 1134 arbejdere livet. Igen langt de fleste kvinder.
Det er ofte kvinder, der bliver mødt med vold, når de kræver deres ret på tøjfabrikkerne, der leverer tøj til selskaber som H&M, Bestseller og Dansk Supermarked.
Fabriksejere, myndigheder og brands bruger aktivt kvindens rolle til at knægte de helte basale rettigheder, der burde følge med det hårde arbejde. Et slid, der ofte betyder, at kvinderne er færdige på arbejdsmarkedet, inden de fylder 40.
Billedet er det samme i de alle fattige lavtlønslande, der producerer tøj til verdensmarkedet. De arbejdsskader og undertrykkelsesformer, arbejderne havde fået gjort op med i Vesten, dukkede op igen, da arbejdet blev flyttet ud til Kina, Bangladesh og Honduras.
Men det er også kvinder, der rejser sig og organiserer sig for at gøre op med undertrykkelsen – blandt andet i Bangladesh. De kan have svært ved at tilkæmpe sig ledende roller i de ofte mandsdominerede fagforeninger, men også det billede er under forandring.
International solidaritet og arbejderkamp er en uundgåelig del af kvindekampen, hjemme som ude. God kampdag.
Nyeste artikler
30. apr. 2021 - 06:00 Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
29. apr. 2021 - 06:15 Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
28. apr. 2021 - 06:45 Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
27. apr. 2021 - 14:28 Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
27. apr. 2021 - 14:08 Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
27. apr. 2021 - 13:43 Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
27. apr. 2021 - 12:34 Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...