19 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vi er ikke i samme båd

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 09. april, 2021, 14:01:54

Vi er ikke i samme båd

Vi er ikke alle i samme båd. Faktisk kan man sige, at vi ikke engang befinder os i det samme solsystem eller for den sags skyld i samme galakse.

Imens antallet af arbejdsløse på verdensplan i skyggen af coronapandemien er eksploderet, og fattigdom og nød breder sig, kunne magasinet Forbes i denne uge fortælle, at antallet af dollarmilliardærer i løbet af sidste år voksede med ikke mindre end 660 personer – rundt regnet en vækst på 30 procent set i forhold til året før.

Mens det overvældende flertal af verdens befolkning kæmper om de alt for få rednings-både midt i en historisk storm, nyder overklassen et køligt glas vin på soldækket af en luksusyacht.

Således finder man nu 2.755 personer på Forbes liste over dollarmilliardærer. 87 procent af dollarmilliardærerne er blevet rigere under pandemien. Faktisk er denne gruppe af ekstremt rige individers rigdom samlet set vokset med 8 billioner dollars til svimlende 13,1 billioner dollars – 81.918.155.104.680 danske kroner.

Samtidig truer pandemien med at kaste flertallet af verdens befolkning ud i en historisk dyb krise. Uligheden stiger eksplosivt, arbejdsløsheden vokser, og Verdensbanken forventer, at mellem 119 millioner og 124 millioner mennesker vil blive skubbet over fattigdomsgrænsen – og altså skulle finde veje til at overleve for under 12 danske kroner om dagen.

Og der er ikke kun tale om en omfordeling fra Det Globale Syd til Det Globale Nord. Også i det imperialistiske center vokser uligheden og fattigdommen.

Således ligger USA i top med 724 dollarmilliardærer, samtidig med at et stigende antal millioner af amerikanske arbejdere kæmper med arbejdsløshed, gæld, hjemløshed, fattigdom og sult.

Vi er altså ikke alle i samme båd. Faktisk kan man sige, at mens det overvældende flertal af verdens befolkning kæmper om de alt for få redningsbåde midt i en historisk storm, nyder overklassen et køligt glas vin på soldækket af en luksusyacht i en galakse langt, langt borte.

Nyeste artikler

Fagligt
30. apr. 2021 - 06:00
Byggefag protesterer mod social dumping foran millionvilla i HellerupRøde faner på villavejen i Hellerup er et særsyn, men i morgen 1. maj svinger fanerne foran en millionvilla, der bliver sat i stand af polske håndværkere på dumpingvilkår.
30. aprByggefag protesterer mod social dumpi...
Indland
29. apr. 2021 - 06:15
Regeringen vil skærpe lov: Tidligere "hårde ghettoer" skal også rive boliger ned og sælge til privateBoligområder, der ikke længere står på den hårde ghettoliste, skal fortsat nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent – hvilket indtil videre kun er opnået ved at rive ned og sælge ud af almene boliger. "Bare fordi et boligområde er kommet af den hårde ghettoliste, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er udfordringer i området", siger Socialdemokratiets boligordfører.
29. aprRegeringen vil skærpe lov: Tidligere...
Udland
28. apr. 2021 - 06:45
Kampen mod racistisk politi fortsætter i USAHvad er vejen frem i kampen mod hvidt herredømme og racisme i politiet og den voldsomme brutalitet i USA? Vi har opsamlet en række kommentarer fra medierne og spurgt flere kilder på USA's venstrefløj og blandt sorte aktivistledere, hvor den næste kamp står.
28. aprKampen mod racistisk politi fortsætte...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:28
Sygeplejersker skriver til nordjyske regionspolitikereI forbindelse med at regionsrådet i Region Nordjylland holder møde i dag, har Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland sendt en appel om at lytte til sygeplejerskernes nødråb.
27. aprSygeplejersker skriver til nordjyske...
Idekamp
27. apr. 2021 - 14:08
Socialisme eller kapitalisme?Åbent brev fra Lars Ulrik Thomsen til DKP's ledelse: Nu foreligger oplægget til DKP's 36. kongres i september i år, og der står intet i oplægget om udmeldelse af EU. Hvorfor dette kursskifte i partiets politik?
27. aprSocialisme eller kapitalisme?
Idekamp
27. apr. 2021 - 13:43
Lad os få en 8. marts-plads på Jagtvej 69Yildiz Akdogan og Henrik Yde, der begge bor på Nørrebro, opfordrer Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter en vigtig historisk begivenhed.
27. aprLad os få en 8. marts-plads på Jagtve...
Fagligt
27. apr. 2021 - 12:34
Utilfredshed med lokale lønforhandlinger udløste strejke på Orskov YardFredag over middag forlod samtlige timelønnede deres arbejdsplads, Orskov Yard i Frederikshavn. De var utilfredse med et udspil fra ledelsen i forbindelse med lokale lønforhandlinger. Arbejdet er genoptaget tirsdag morgen.
27. aprUtilfredshed med lokale lønforhandlin...