Lille lokalsamfund på Nordvestsjælland kæmper for at den unge kokkelev Nadiia kan få lov til at gøre sin uddannelse færdig, og ikke bliver udvist til Ukraine.
Står det til Udlændingeserviceskal kokkeeleven på Reersø Kro, Nadiia Romaniuk, være ude af Danmark senest den 25. august. Udlændingeservice har givet den unge ukrainer afslag på sin ansøgning om opholdstilladelse, selvom hun taler godt dansk og er i fuld gang med sin uddannelse.
Men borgerne i lokalsamfundet vil det anderledes. De har indkaldt til borgermøde på torsdag, og hendes mester har hyret en advokat. Alt sammen for at sætte alle sejl til at hun kan blive.
Ejeren er kroen håber på, at myndighederne besinder sig, og lader hans elev gøre sin uddannelse færdig.
– Det er super sørgeligt. Hun er dygtig og et fantastisk menneske. Hun vil meget gerne være kok og blive her og bruge sin uddannelse, siger ejer af Reersø Kro, Jens Reinhard Nielsen, til Arbejderen.
Ijuli sidste år sikrede han Nadiia Romaniuk en læreplads på sin kro. Hun har været i praktik i ét år på kroen, og er nu tilbage på skolen Selandia CEU i Slagelse, hvor hun har fået både ti- og tolvtaller til eksamen.
Men selvom hun fik lov til at starte på uddannelsen, kan hun ikke få lov til at gøre den færdig. Udlændinge fra lande uden for EU må nemlig kun være i Danmark i maksimalt ét år, hvis de tager en praktisk, faglig uddannelse.
Men Nadiia Romaniuks kokkeuddannelse tager tre og et halvt år. Hvis Nadiia Romaniuk derimod havde læst på en akademisk universitetsuddannelse, kunne hun have fået lov til at gøre uddannelsen færdig.
– Det er diskriminerende. Det har i hvertfald ikke meget med ligestilling at gøre. Men vi har åbenbart nogle politikere der har besluttet, at højere universitetsuddannelse skal regnes for mere end en faglig uddannelse, siger Jens Reinhard Nielsen.
Den lokale 3F-afdeling er gået ind i sagen og har skrevet et brev til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for at få hende til at stoppe udvisningen af den unge kokkeelev.
Også Nadiia Romaniuks uddannelsessted, Selandia CEU i Slagelse, bakker op om kampen for at hun skal have lov til at blive.
Det er ikke første gang, at de lokale Reersø-beboere kæmper imod en udvisning.
I2010 støttede de halvt danske, halvt mozambiquanske Felicia Kristiansen, der boede på Reersø med sin far.
Det lykkedes sidste år borgerne at få kæmpet en opholdstilladelse igennem til den unge kvinde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278