13 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

»Statsminister« på Esbjerg havn

»Statsminister« på Esbjerg havn

Fredag, 03. august, 2012, 18:58:53

Omvæltningen fra havnen i Esbjerg til Folketinget har været enorm for den 58-årige Henning Hyllested. Arbejdet i Folketinget er udpræget akademisk, og det samme er de valgte.

– Du kan forsøge at forberede dig. Men helt hvordan det er at arbejde i Folketinget, ved du først, når du står midt i det. Mængden af mails og papir var og er helt ubeskrivelig stor, konstaterer den 58-årige Henning Hyllested, der bestrider hvervet som trafikordfører for Enhedslisten og sidder med i en stribe udvalg.
noc

– Nå, vi har nok fået besøg af statsministeren.

Bemærkningen er møntet på Henning Hyllested og kommer fra én af hans tidligere kollegaer, der har ærinde i havnearbejdernes mønstringsstue i Esbjerg.

Gennem 30 år havde havnearbejder Henning Hyllested sin daglige gang i stuen, eller rettere kantinen, på den passende adresse Vesterhavsgade. Det satte folketingsvalget i september 2011 en foreløbig stopper for.

I dag tager Henning Hyllested stadig så tit som muligt en tur på havnen for at snakke med de tidligere kolleger, men valget har betydet, at de ydmyge rammer på den vestjyske havn er skiftet ud med bonede gulve på Christiansborg i København.

– Omvæltningen har været enorm. Valget ændrede mit og min kone Idas liv totalt, lyder det hudløst ærligt fra den tidligere havnearbejder.

Henning Hyllested har, på en blæsende sommerdag, sagt ja til at mødes i hjemmevante omgivelser og fortælle om, hvordan det har været at skifte job fra havnearbejder til politiker på fuld tid i Folketinget.

Henning Hyllested har flere gange, siden medlemskabet af Enhedslisten i starten af 90’erne, været opstillet til både byråds- og folketingsvalg. Han har med en enkelt undtagelse aldrig været i nærheden af at opnå valg, og havde da heller ikke regnet med at komme ind i 2011. Heller ikke selvom Enhedslisten stod til en pæn fremgang i meningsmålingerne.

– Det var først, da der manglede 14 dage af valgkampen, og kurven for alvor røg i vejret, at det begyndte at gå op for mig og min kone, at jeg stod til at blive valgt. Da tænkte jeg – hold da op. For jeg vidste godt, det ville blive et helt andet liv for os begge to, fortæller han, mens han lader tankerne flyve knap et år tilbage.

Mandat til Esbjerg

Folketingsvalget sikrede Enhedslisten en tredobling af mandater og sendte esbjergenseren til Christiansborg på det niende af i alt 12 mandater.

– Du kan forsøge at forberede dig. Men helt hvordan det er at arbejde i Folketinget, ved du først, når du står midt i det, konstaterer Hyllested, der bestrider hvervet som trafikordfører for Enhedslisten og sidder med i en stribe udvalg.

Mens hovedparten af Folketingets 179 medlemmer er unge med en akademisk baggrund, er en mere end 40 år gammel studentereksamen det tætteste Henning Hyllested kommer den verden. Det kan ifølge ham selv være én af forklaringerne på, at det blev en større omvæltning at blive folketingspolitiker, end han havde forestillet sig.

– Mængden af mails og papir var og er helt ubeskrivelig stor. Så rent praktisk i det daglige arbejde er det da en fordel at være god til for eksempel at læse en rapport. Her er jeg langt bagud på point. I starten var det da også ved at tage pippet fra mig, indrømmer den 58-årige folketingsmand.

For at give et indtryk af mængden af læsestof, forklarer han, at selv ikke hvis han brugte samtlige 24 timer i døgnet, ville det være fysisk muligt at nå at læse det hele igennem.

– Ja, jeg tror ikke engang, jeg ville kunne nå på den tid at svare på alle de mails, jeg får, konstaterer Hyllested.

Pendler og hjemløs

Også de mange forskellige it-systemer, som folketingsmedlemmerne kan trække på, gav i starten anledning til panderynker og mange ekstra timers arbejde.

De hyppige ture mellem Esbjerg og København skulle det nyvalgte folketingsmedlem også vænne sig til.

Endelig gjorde det ikke arbejdsbetingelserne nemmere, at vestjyden i starten manglede en fast bopæl i hovedstaden og derfor skiftevis boede på hotel eller hos venner og bekendte. På Christiansborg var Enhedslisten ligeledes husvild i en periode, fordi de skulle have et meget større kontor end ventet.

– Så det var en meget turbulent og voldsom start, husker han.

Nu har Henning Hyllested efterhånden indarbejdet nogle rutiner. Han er blevet bedre til at sortere i mails og papirer. Den foreløbige tid i Folketinget har også  lært ham at trække på de ansatte i Enhedslistens eget sekretariat og på de ansatte i Folketinget, som han alle sammen betegner som meget dygtige og kompetente folk.

Som hovedregel er han hjemme i Esbjerg i weekenderne. Mandagen bruger han til møder – gerne i valgkredsen. Mandag aften går turen til hovedstaden, hvor han er indtil fredag aften.

Faglig ballast

At det trods svære odds er lykkedes at klare sig igennem debuten som folketingspolitiker, forklarer Henning Hyllested med sit lange politiske og fagligt aktive liv. På CV’et står blandt andet poster som formand for havnearbejdernes losseklub i Esbjerg, medlem af bestyrelsen for Havnearbejdernes Landsklub og medlem af bestyrelsen i  fagforeningen 3F Esbjerg Transport.

– De erfaringer, jeg her med fra det faglige politiske arbejde, kan man ikke læse sig til. Det er samfundsfag på allerhøjeste plan, siger Henning Hyllested og øjnene spiller bag brilleglassene.

Man er ikke i tvivl om, at han er stolt over sin baggrund. Da han fortsætter, trænger den politiske virkelighed sig på. Man kan se, at han mener hvert ord, han siger.

– Det kan godt være, at jeg ikke har lært at læse rapporter og tyde statistikker. Til gengæld har jeg en stor bred erhvervserfaring, som giver mig nogle fordele. Når der skæres ned på dagpengene, eller efterlønnen bliver forringet, så ved jeg, hvem der bliver ramt. Jeg har jo snakket med dem.

– Når de snakker om løndumping på chauffør-området, så kan jeg sætte ansigt på de danske chauffører, som bliver fyret i bundter. Jeg ved, at der bag tallene i statistikkerne befinder sig levende mennesker.

Livets undervisning

Henning Hyllesteds samfundsfaglige undervisning kan føres helt tilbage til starten af 70’erne. Især modstanden mod Vietnam-krigen og kampen mod dansk tilslutning til EF, i dag EU, vækkede den røde glød i den dengang unge esbjergenser. Medlemskab af DKU og senere Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, var helt naturligt.

Efter gymnasiet blev studenterhuen lagt på hylden og erstattet med overalls og ti år på fabrik, inden han blev fyret. Selvom kollegerne strejkede i ti dage for at få den unge Henning Hyllested genansat, stod fyresedlen ikke til at ændre.

Næste stop blev havnen i Esbjerg, hvor Hyllested hang ved i 30 år.

De hvidmalede murstensvægge i mønstringsstuen fortæller deres egne historier om stolte faglige traditioner. En fotocollage fra 1996 viser en stribe billeder af filippinske søfolk, der ser meget glade ud og med god grund.

Henning Hyllested husker tydeligt, da skibet lagde til kaj i Esbjerg. Da havnearbejderne fandt ud af, at søfolkene ikke havde fået løn, flere af dem i månedsvis, nægtede de at have noget med skibet at gøre. De strejkede i solidaritet med filippinerne, og det endte med at søfolkene fik deres penge – samlet næsten 300.000 amerikanske dollars.

– Det er et klasse eksempel på, hvad man kan opnå ved at stå sammen, lyder det ikke uden stolthed i stemmen.

Et andet eksempel rækker helt tilbage til 1982, hvor havnearbejderne i hele landet var ude i en langvarig strejke. De strejkede i 10 uger i protest mod den daværende borgerlige regerings angreb på de arbejdsløse.

– Arbejdet med at koordinere og holde sammen på strejken på tværs af landet var en opgave for sig, og solidaritetsarbejdet, som foregik gennem strejkestøttekomiteer, gav mange erfaringer, som kunne tages med videre, mener Hyllested.

– Siden er det som bekendt blevet mange gange værre, kommer det tørt fra esbjergenseren.

Akademikerne

Han tøver ikke med at kalde det en katastrofe, at den S-ledede regering ikke ruller de seneste dagpengeforringelser tilbage.

Henning Hyllested finder det nærmest grotesk, at mange af de lønmodtagere, der står til at miste dagpengeretten på den konto, er de samme, som i 2011 førte valgkamp med kravet om en ny regering og en ny politik. Det var også tilfældet i Henning Hyllesteds egen fagforening, 3F Esbjerg Transport, hvor han selv var adopteret, sammen med en SF’er, som ikke blev valgt, og i øvrigt finansminister Bjarne Corydon (S).

– Havde især 3F ikke ført den aktive valgkamp, var der ikke kommet et regeringsskifte. Derfor vokser skuffelsen og frustrationerne i takt med, at folk finder ud af, at den nye regeringen ikke indfrier forventningerne.

Det mærker Enhedslisten meget konkret for tiden. Medlemmerne strømmer til, og det giver partiet en mere fremtrædende rolle på den politiske arena. Hvad det kan bruges til, vil for alvor vise sig ved forhandlingerne om en ny finanslov til efteråret, mener folketingsmedlemmet fra Esbjerg.

Corydon er blot én af akademikerne i Folketinget og regeringen, som Enhedslisten tager sine politiske slagsmål med.

– Det er et kæmpe problem, at Folketinget ikke afspejler befolkningens sammensætning både alder og erhvervsmæssigt. Efter min mening ligger løsningen i partierne. De skal opstille kandidaterne mere bredt og være opmærksomme på problemet. Det gælder også Enhedslisten, påpeger den tidligere havnearbejder.

I den sammenhæng skiller han sig helt ud, og det gør Enhedslistens folketingsgruppe i øvrigt også med hele fire 3F’ere ud af 12 folketingspolitikere.

Gutterne

Henning Hyllested har da heller ikke manglet opbakning fra »gutterne« på havnen. De har været med hele vejen og bakker ham op 100 procent.

– Selv dem, som ikke stemmer på Enhedslisten, synes det er skide sjovt og ret fantastisk, at en mand fra deres midte pludselig sidder i Folketinget.

Den to timer lange snak bliver afbrudt mange gange af tidligere kolleger. Det er tydeligt, at Henning Hyllested stadig bliver regnet for én af deres egne. Politikeren må lægge øre til mange kammeratlige bemærkninger, og alle skal lige veksle et par ord med »gæsten«.

– Hvad laver du her? Hele landet er på vej ned i kulkælderen, lyder én af utallige bemærkninger.

– Jeg gør, hvad jeg kan, og kunne jeg bestemme, så det anderledes ud, forsikrer Hyllested.

Senere på ugen går turen igen til København.For selvom det er sommerferietid, så er der stadig nok at se til - papirer der skal læses og mail, der skal tjekkes.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. aug. 2012 - 18:58   03. sep. 2012 - 12:37

Indland