Picnic på militært område var nok til at PET registrerede fredsaktivister. Idag, 27 år efter, gemmer PET stadig deres personlige oplysninger.
Mindst 53 mennesker som deltog i række fredsaktioner i 1985 står fortsat registreret hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) – mere end 27 år efter.
Langt størstedelen blev registreret af PET, fordi de deltog i antikrig happenings på to militære øvelsesområder i sommeren 1985. Ved en af aktionerne foldede aktivisterne en rødternet dug ud på Flyvestation Vandels område og begyndte at spise fra en medbragt madkurv, før de blev anholdt. Alle sager blev afsluttet med bødestraffe på omkring 300 kroner.
Den 54-årige fredsaktivist, Tom Vilmer Paamand, var blandt de anholdte. Nu har han søgt aktindsigt og fået udleveret fem A4-sider fra sin mappe i PET’s arkiver. Da han læste PET-dokumenterne igennem, stod det hurtigt klart, at det ikke kun er ham, der er registreret: PET har streget ikke mindre end 52 andre navne ud i dokumentet.
– Hvis min mappe alene kaster yderligere 52 navne af sig, er mængden af ældgamle personregistreringer, som PET stadig ligger inde med, jo enorm. Det er utroligt, at PET gemmer på den her slags oplysninger i så mange år. Det er spild af tid, at PEThar overvåget os, siger Tom Vilmer Paamand til Arbejderen.
Han var aktiv i fredsbevægelsen under den kolde krig og er stadig aktiv fredsaktivist. Blandt andet driver han hjemmesiden www.fred.dk.
Isommeren 1985 deltog Tom Vilmer Paamand i »March for Liv« – en fredsdemonstration, hvor 30-40 fredsaktivister i fem uger vandrede fra København til grænsen i Sønderjylland, hvor de mødtes med en tilsvarende vesttysk march.
Undervejs blev der holdt taler og lavet mindre aktioner. Tom Vilmer Paamand blev igen registreret, da politiet måtte fjerne ham fra Mou Sø på det militære øvelsesområde ved Finderup/Ravnstrup.
Ifølge PET’s egne retningslinjer skal registreringer slettes, »såfremt der ikke har været registreringsværdige aktiviteter i de seneste ti år«. PET’s regler blev vedtaget af den daværende PET-chef den 10. juli 1995.
Siden 1980’erne har Tom Vilmer Paamand kun lavet aktioner, der ikke har ført til hverken arrestation eller retssager. Derfor undrer det han, at han stadig står opført hos PET.
– Der er ingen gyldige grunde til, at jeg stadig står opført hos PET.Jeg er ikke farlig. Jeg kan ikke se nogen grund til, at PETstadig skal bevare alle disse oplysninger om mig og alle de andre fredsaktivister. Det er spild af ressourcer, mener Tom Vilmer Paamand.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få PET til at svare på, hvorfor man har gemt den slags oplysninger i 27 år? Og om PET mener, at oplysningerne er interessante i dag?
I en mail til Arbejderen skriver PET: »Desværre kan vi ikke svare uddybende på dine spørgsmål«.
Du kan læse mere på fred.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278