Danske soldater udleverer fortsat fanger til fængsel i Afghanistan – velvidende at der foregår omfattende brug af tortur. Forsvarsministeren kaldt i samråd i dag.
De danske soldater i Afghanistan kan fortsat aflevere deres fanger til torturfængslet i Laskar Gah. Forsvarsminister Nick Hækkerup har nemlig intet gjort for at stoppe den hidtidige praksis.
I marts dokumenterede Afghanistans Uafhængige Menneskerettighedskommission, AIHRC, at der foregår omfattende tortur i Afghanistan, herunder i det fængsel i Laskar Gah, som de danske styrker siden 2006 har udleveret sine fanger til.
Irapporten fortæller en fange blandt andet om, hvordan han er blevet tævet med jernstænger i den afghanske sikkerhedstjenestes (NDS) fængsel Laskar Gah.
Menneskeretsorganisationen skriver også, at fængslet gemmer fanger, der har været udsat for tortur i et afsides kælderrum, så de ikke bliver opdaget, når der kommer inspektører på besøg.
Alligevel kan de danske soldater stadig udlevere fanger til de afghanske myndigheder, og det bringer Danmark på kant med torturkonventionen, advarer Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT).
– Det er yderst problematisk, at Danmark dermed ikke lever op til torturkonventionen, som har et klart forbud mod udlevering af fanger til lande, hvor der er vægtige grunde for at antage, at fangerne bliver udsat for tortur, siger Therese Rytter, chefjurist i RCT, til Arbejderen.
Hun mener, at Danmark risikerer at pådrage sig et juridisk ansvar eller medansvar for udleveringen af fanger.
Enhedslisten har i dag indkaldt Nick Hækkerup i samråd om sagen.
Forud for samrådet kræver både Amnesty International RCT, at udlevering af fanger til de afghanske myndigheder bliver stoppet øjeblikkeligt:
– Forsvarsministeren må stoppe op her og nu, og sikre sig at fangerne ikke bliver udsat for tortur. Det burde ministeren have gjort for længe siden. Forbuddet mod tortur er meget enkelt:Danske soldater må ikke udlevere fanger til andre landes varetægt, hvis der er den mindste mistanke om, at fangerne risikerer at blive udsat for tortur, siger jurist i Amnesty, Claus Juul til Arbejderen.
Han mener, at udleveringen undergraver »hele grundlaget« for de danske soldaters tilstedeværelse i Afghanistan.
– Vi kan ikke sende vores soldater af sted på en mission for at forsvare menneskerettighederne, og så samtidig være med til pågribe fanger der bliver tortureret, siger Claus Juul.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278