16 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Udsatte børn bliver ikke hørt

Udsatte børn bliver ikke hørt

Onsdag, 04. april, 2012, 11:40:05

Kommuner flytter børn fra døgninstitutioner uden at høre, hvad de selv synes. Og institutionerne presses til at lave discounttilbud.

Mette kramer Kristensen

Mange sårbare børn bliver udsat for, at kommunen flytter dem uden at høre på, hvor de selv har lyst til at bo.

42 procent af landets bosteder og opholdssteder oplever, at kommunen træffer beslutning om at flytte barnet uden at tage en samtale med barnet først.

Det viser en undersøgelsen, som Socialpædagogerne har lavet i samarbejde med Landsforeningen af Opholdssteder og Foreningen af Danske Døgninstitutioner. 242 institutioner har deltaget i undersøgelsen.

– Det er uacceptabelt, at børns retssikkerhed vægtes så lavt, at kommunerne ikke taler med børnene selv, når de planlægger at flytte dem. Børn over 12 år skal høres ved en ændring i deres anbringelse. Og vi bør også høre børn under 12 år om deres syn på deres eget liv, siger Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne.

Halvdelen af institutionerne har oplevet, at en flytning af et barn er sket imod et barns eget ønske, mens 13 procent siger, at flytninger sker mod barnets eget ønske i over halvdelen af tilfældene.

Ofte hente kommunen heller ikke samtykke fra forældrene, og institutionen bliver ikke hørt om sin holdning til flytningen.

Mange af flytningerne er begrundet i ønsket om at spare penge. Hver tredje institution har oplevet, at kommunen uplanlagt flytter børn. 40 procent af børnene er kommet tilbage til forældrene, mens hovedparten af de øvrige er flyttet til billigere tilbud.

Institutionerne oplever også, at kommunerne forsøger at presse dem på prisen, når de skal have anbragt et barn. 37 procent er blevet spurgt, om de ikke kan tage barnet til en lavere pris. Halvdelen af disse institutioner oplevede, at barnet ikke blev anbragt hos dem, da de afviste at gå ned i pris.

Udover at presse prisen lægger kommunerne også et tidspres på institutionerne. De ønsker børnene anbragt i kortere perioder end tidligere.

– Undersøgelsen viser med al ønskelig tydelighed, at kommunerne er styret af kommunekassen før det faglige hensyn til det enkelte barn. Det er ikke bare forkasteligt i forhold til det enkelte barn, det er også imod serviceloven, siger Benny Andersen.

Som følge af kommunernes nedskæringer på udsatte børn og unge må mange døgninstitutioner og opholdssteder skære ned eller dreje nøglen om. Ni procent af de 242 institutioner står overfor helt at skulle lukke, mens mere end en tredjedel skal til at skære ned.

Læs hele undersøgelsen på www.sl.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. apr. 2012 - 11:40   03. sep. 2012 - 12:37

Indland