Først ville Villy Søvndal stoppe PET’s brug af oplysninger fra torturerede. Få timer efter trak han udtalelserne tilbage. Enhedslisten kræver en forklaring.
Må Danmark bruge oplysninger, der er fremkommet under brug af tortur?
Det kræver Enhedslisten svar på, efter at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i weekenden først erklærede stop for brug af torturoplysninger og få timer efter trak udtalelsen tilbage.
– Den slingrekurs er fuldstændig uacceptabel, siger støttepartiets udenrigsordfører, Christian Juhl, som i går krævede en redegørelse fra udenrigsministeren.
Søndag morgen lovede Villy Søvndal at Danmark ikke længere vil bruge oplysninger, der er fremkommet under brug af tortur i andre lande.
Men senere på dagen trak udenrigsministeren sin udtalelse tilbage ien fælles udtalelse med justitsminister Morten Bødskov (S).
– For at kunne løse deres opgaver er vores tjenester nødt til at udveksle oplysninger også med lande, der anvender afhøringsmetoder, der kan stride imod dansk retsopfattelse, lyder det fra de to ministre.
De understreger samtidig at oplysningernes troværdighed skal vurderes ekstra grundigt, hvis der er risiko for at de er givet under tortur.
Dermed lægger regeringen sig helt på linje med den praksis, som PET fulgte under den borgerlige regering.
Siden den såkaldte »krig mod terror« blev indledt i 2001, har PET udbygget sit samarbejde med en række stater i Nordafrika og Mellemøsten, der er kendt for at bruge tortur.
Det har igennem årene ført til voldsom kritik fra blandt andet Amnesty International og Rehabiliteringscentret for Torturofre.
Hos Amnesty udtrykker generalsekretær Lars Normann Jørgensen beklagelse over den manglende kursændring.
– Det stiller Danmark i et meget tvivlsomt lys, at vi viderefører de metoder, hvor vi hjertens gerne tager imod informationer fra lande, som er notorisk berygtede for systematisk brug af tortur. Det må vi dybt beklage, siger han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278