Gummiparagraf og metervis af elastik sikrer PET masser af muligheder for fortsat at overvåge danskerne.
Forslaget til en lov for Politiets Efterretningstjeneste, PET, åbner »en ladeport« for at PET kan fortsætte med at overvåge og registrere personlige oplysninger om danskerne.
Det mener lektor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, Pernille Boye Koch.
Loven slår nemlig fast, at PETskal kunne indhente »enhver oplysning, der kan have betydning for tjenestens virksomhed«, som det hedder i paragraf to i Wendler Pedersen-udvalgets forslag til en lov om PET, der blev offentliggjort sidste fredag.
Hidtil har PETskulle argumentere for, at oplysningerne var »nødvendige«. Det bliver altså meget nemmere for efterretningstjenesten at indhente oplysninger om enhver dansker.
– Det er en klar lempelse i forhold til reglerne i dag.Det bliver svært for det nye kontrolorgan at udelukke at de oplysninger, som PETindhenter, ikke kan få betydning for tjenestens arbejde. Det åbner en ladeport. I dag skal PETargumentere for, hvorfor det er nødvendigt at indhente oplysningerne i hver enkelt, konkrete sag, forklarer Pernille Boye Koch til P1.
Lempelige regler i danmark
Iandre lande har efterretningstjenesterne strengere regler for, hvornår de kan indhente personoplysninger. Det er en meget lempelig regulering, der bliver lagt op til herhjemme, mener Pernille Boye Koch. Hun arbejder netop nu på et forskningsprojekt om europæiske efterretningstjenester.
Samtidig foreslår Wendler Pedersen-udvalget at lempe reglerne for, hvornår PETkan indhente oplysninger om danskerne.
PETskal også kunne indhente oplysninger om borgeres lovlige politiske aktiviteter, hvis det eksempelvis kan bidrage til PET’s »forståelse af generelt samfundsmæssige forhold«.
Forbuddet mod at overvåge danskerne alene på baggrund af politisk aktivitet skal godt nok skrives ind i den nye lov. Men de mange kreative fortolkninger, som PETigennem tiderne har brugt til fortsat at registrere danskerne – på trods af forbuddet – bliver også skrevet ind i loven. Så reelt er der ikke meget værn mod politisk overvågning tilbage, advarer Pernille Boye Koch:
Mange forbehold river tæppet væk
– Samtidig med at man indskriver forbuddet mod at registrere folk alene på baggrund af politisk arbejde, indarbejder man en masse forbehold og undtagelser. Det betyder, at man i virkeligheden hiver tæppet væk under forbuddet. Der er så mange forbehold, at der er en masse situationer, hvor man alligevel i kraft af sine politiske aktiviteter risikerer at blive registreret.
Eksempelvis skal PETfortsat kunne indhente oplysninger om lovligt politisk arbejde, hvis tjenesten har et »retmæssigt, sagligt og relevant grundlag i betragtning af de opgaver som PETforetager«. Det kan eksempelvis være, hvis der er EU-topmøde i København, skriver Wendler Pedersen-udvalget.
Herudover skal PET fortsat kunne registrere enhver persons politiske arbejde for at afklare, om der er tale om lovlig politisk virksomhed. Og selv om PETnår frem til, at borgeren intet ulovligt foretager sig, skal PETfortsat kunne indhente oplysninger om ham/hende for at sikre sig, at det lovlige politiske arbejde ikke udarter sig i ulovligheder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278