De sidste 18 år har Mærsk scoret 67 milliarder efter skat på Nordsøolien. Det er tid til at samfundet får en større bid, mener LO og vismændene.
Det danske samfund får ikke sin retmæssige del af de mange milliarder kroner fra Nordsøolien, som går i olieselskabernes lommer.
Derfor mener både LO og de økonomiske vismænd, at beskatningen af gevinsterne fra Nordsøolien bør sættes i vejret:
– VK-regeringens Nordsøaftale fra 2003 var slet ikke god nok, siger LO’s næstformand Lizette Risgaard.
– Den sikrede ikke det danske samfund sin retmæssige del af de stærkt voksende indtægter fra Nordsøolien. Derfor er det rigtigt og fornuftigt, at den nye regering undersøger og genovervejer beskatningen af aktiviteterne i Nordsøen, mener hun.
Hun bakkes op af vismændene i Det Miljøøkonomiske Råd, som tirsdag offentliggjorde rapporten Dansk Miljøpolitik 2000-2010.
Heri slår vismændene fast, at: »Samlet set er der meget, der taler for, at skatteforholdene i Nordsøen bør ændres for at give en mere rimelig fordeling af de ekstraordinære indtjeningsmuligheder, som udnyttelsen af samfundets naturressourcer giver.«
Ifølge vismændene er der et »betydeligt spillerum for højere beskatning.«
Forslaget kommer samtidig med, at regeringen netop har iværksat et serviceeftersyn af skatteforholdene i Nordsøen.
I 2003 underskrev regeringen en såkaldt kompensationsaftale med Mærsk og de øvrige firmaer i Nordsøen. Aftalen giver olieselskaberne ret til at få en kompensation, hvis politikerne laver om på firmaernes ret til at hive olie op af Nordsøen.
Men vismændene har måske fundet et smuthul, der alligevel kan sikre staten penge I kassen. Konkret foreslår de, at staten indfører en højere skat på »overnormal profit«. En sådan regel vil betyde, at staten hvert år kan få op mod to milliarder kroner ekstra i statskassen fra Nordsøen uden at skulle betale kompensation til de tre DUC-selskaber.
En beregning foretaget af Jyllands-Posten, på baggrund af A.P.Møller-Mærsk' interne regnskabstal, viser, at oliekoncernen i løbet af de seneste 18 år har pumpet et overskud efter skat på mere end 67 milliarder kroner op af den danske del af Nordsøen.
A. P. Møller-Mærsk ønsker ikke at lade sig interviewe til Arbejderen om LO's og vismændenes forslag. Men Anders Würtzen, Chef for Public Affairs i A. P. Møller-Mærsk har sendt følgende kommentar på mail:
»Det skatteregime, som skitseres i Det Miljøøkonomiske Råds rapport, var velkendt også i 2003, men blev fravalgt, da staten ønskede sikkerhed for hovedparten af overskuddet både ved lave og høje oliepriser, medejerskab af DUC, samt grundlag for fortsatte investeringer i Nordsøen. Tillid til de langsigtede rammevilkår, herunder skatteniveau, er afgørende for de nødvendige investeringer og dermed for aktiviteten i Nordsøen. Nordsø-aftalen er resultatet af grundige forhandlinger om, hvordan staten og selskaberne bedst kunne nå de langsigtede mål«.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278