Vi afgiver ikke national selvbestemmelsesret ved fuldt ud at tilslutte os en finanspagt, der forpligter det danske Folketing til at føre nyliberal økonomisk politik, og til at skrive denne forpligtelse ind i en uopsigelig lov, der ikke kan ændres af et andet folketingsflertal engang i fremtiden.
Det er konklusionen på et 28 sider langt notat, som justitsministeriets fremmeste jurister har udarbejdet. Dermed skulle alle hindringer for en fuld dansk tilslutning til finanspagten i regeringens optik være ryddet af vejen. Det har slet ikke været nødvendigt at indføre en særlig »Danmarks-paragraf«, som giver Danmark mulighed for at ratificere traktaten uden at opgive euro-undtagelsen. Vi kan være med til det hele!
Når vi kan det, skyldes det ifølge regeringens jurister, at der er så bredt et flertal i Folketinget for at underlægge sig finanspagten, at der altid vil være flertal for en nyliberal budgetlov som krævet i finanspagten. Dermed er kravet om en »permanent og bindende« lov opfyldt. En lov, som ifølge finanspagtens »moder«, Angela Merkel, er »bindende og gældende for altid, og aldrig kan ændres gennem et parlamentarisk flertal«.
Kort sagt, man kan ifølge juristerne ikke tale om at Danmark afgiver suverænitet – for Folketingets suveræne EU-flertal lader sig jo frivilligt lægge i lænker!
Juristernes totale frikendelse af finanspagten for enhver form for folkeafstemnings-fare undrer ikke regeringen. »Det var, hvad vi havde regnet med«, siger de Radikales EU-ordfører Sofie Carsten Nielsen.
Det undrer heller ikke EU-modstanderne i og udenfor Folketinget. Men det er helt ude i hampen, mener europaminister Nicolai Wammen. Han mener, at deres manglende undren betyder, at de mistænker regeringens jurister for at komme frem til den konklusion, regeringen havde regnet med…
Da Enhedslistens beslutningsforslag om at sende finanspagten til folkeafstemning i går blev behandlet i Folketinget, gjorde Nicolai Wammen det klart, at EU-partierne vil bruge deres folketingsflertal til at køre dansk tilslutning til pagten igennem uden en folkeafstemning. En folketingsbeslutning om at sende finanspagten til folkeafstemning vil betyde, at folketingspolitikerne dermed fralægger sig det politiske ansvar, sagde han.
Nej, hr. Wammen, Det er helt omvendt: Med en folketingsbeslutning om at underlægge Danmark finanspagtens nyliberale lænker vil folketingspolitikerne for al fremtid fralægge sig ansvaret for den førte økonomiske politik: Ligegyldigt hvem vælgerne vælger ind i Folketinget, vil de være bundet af pagtens krav!
Juridiske spilfægterier ændrer ikke på denne kendsgerning. Derfor skal finanspagten til folkeafstemning.
Folketingets suveræne EU-flertal vil frivilligt lægge os i finanspagtens lænker – derfor er der alligevel tale om at afgive suverænitet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278