08 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sorte streger i fangesag

Sorte streger i fangesag

Onsdag, 15. februar, 2012, 11:47:51

Forsvarsministeriet har censureret i en række dokumenter, der ifølge advokat Christian Harlang er nødvendige for den irakiske fangesag.

Det er rigtigt, at der er flere af dokumenter, hvor dele er streget over med sort. Men Harlang har fået aktindsigt i de dokumenter, vi synes han skal have aktindsigt i, siger kammeradvokatPeter Bieringen.
Martin Mounzer

Der er sorte streger i flere af de vigtige dokumenter, som kan kaste lys over den erstatningssag, flere tidligere irakiske fanger har anlagt mod Forsvarsministeriet.

Irakernes advokat, Christian Harlang, er netop nu i gang med at forberede sagen, der starter op til efteråret – men det er ikke nemt.

Han har af flere omgange søgt aktindsigt i dokumenter i Forsvarsministeriet. Men ministeriet har censureret i flere af de dokumenter, som advokaten har fået udleveret.

– Kammeradvokaten hæmmer sandheden i at komme frem. Det er et problem, at Forsvarsministeriet og kammeradvokaten forsøger at besværliggøre sagen i stedet for at oplyse den, siger Christian Harlang til Arbejderen.

Ifølge Harlang er dokumenterne nødvendige for at kunne belyse den erstatningssag som foreløbig seks irakere har anlagt mod den danske stat:

– Som advokat for staten har kammeradvokaten en særlig forpligtigelse til at sikre, at alle oplysninger – og dermed sandheden – kommer frem. Staten må ikke gemme sig. Der er altså en grænse for, hvor mange oplysninger staten kan nægte offentligheden og advokater indsigt i, mener han.

Kritikken preller af på Forsvarsministeriets forsvarer, kammeradvokat Peter Biering.

– Det er rigtigt, at der er flere af de dokumenter, som Christian Harlang har fået, hvor dele af dokumentet er streget over med sort. Men  Harlang har fået aktindsigt i de dokumenter, vi synes han skal have aktindsigt i. Vi har altså nogle faste regler om, at der ikke gives indsigt i dokumenter, som vedrører statens sikkerhed eller udenrigspolitiske forhold eller risikerer at skade danske soldater, siger han til Arbejderen.

Irakerne har stævnet Forsvarsministeriet fordi danske soldater har udleveret dem til irakisk politi, hvorefter de blev udsat for tortur. De blev anholdt af danske soldater i Irak tidligt om morgenen den 25. november 2004.

Blandt de dokumenter, som Harlang ikke kan få fuld indsigt i, er blandt andet en vigtig rapport om operationen:Her er afsnittet om selve ransagningen og arrestationen streget over af Forsvarsministeriet.

Christian Harlang har nu søgt aktindsigt i en række nye dokumenter hos ministeriet.

Det drejer sig blandt andet om registreringslister over de tilbageholdte irakere, indrapporteringer fra danske militærfolk, der måtte have været vidende til overgreb mod de tilbageholdte og rapporter om afhøringerne af de irakiske fanger.

Herudover kræver advokaten svar fra Forsvarsministeriet på en række spørgsmål.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. feb. 2012 - 11:47   03. sep. 2012 - 12:37

Indland