Finn Sørensen og Pernille Skipper, socialordførere Enhedslisten:
Der er behov for at revitalisere socialpolitikken? Et af de helt store problemer er, at socialpolitikken er blevet »ædt« af beskæftigelsespolitikken, hvor man for eksempel sender syge mennesker i aktivering.
Det andet store problem er stramningerne af kommunernes økonomi, senest i form af nulvækst, som desværre videreføres af den nuværende regering.
Derfor hilser vi det meget velkomment, at Socialpolitisk Forening, Socialrådgiverne, Børnerådet, Rådet for Socialt Udsatte med flere nu går i offensiven, og kommer med deres bud og visioner på en ny socialpolitik. Det er også rigtig godt, at Arbejderen lægger spalter til den diskussion.
Det nye flertal i Folketinget skal udfordres i forhold til socialpolitikken, og det vil Enhedslisten bidrage til, først og fremmest ved at holde regeringen fast på målsætningen om at mindske ulighed og fattigdom.
Den største udfordring bliver at forhindre, at debatten om en ny socialpolitik drukner i regeringens planer om at stramme op i forhold til førtidspension, fleksjob og kontanthjælp.
Vi skal gøre op med »silotænkningen«.Hvis vi samtidig afskaffer al den overflødige kontrol af de ansatte, kan der frigøres ressourcer til et helhedsorienteret arbejde.
Som socialrådgiverforeningen har foreslået, så skal der være en »primær sagsbehandler«, der følger borgeren gennem hele forløbet og koordinerer indsatsen i forhold til de andre sagsbehandlere.
Retssikkerhed
Det er grotesk, at man skærer ned på mulighederne for at få revalidering, skånejob og fleksjob, samtidig med at man taler om, at det er vigtigt at få folk i arbejde.
Vi skal have genoplivet diskussionen om det rummelige arbejdsmarked, men må se på nye måder at gøre det på. Et af svarene kan være, at det offentlige går i spidsen for udviklingen af »socialøkonomiske virksomheder«.
I forhold til de reformer, som regeringen har bebudet, vil vi prioritere hele diskussionen om borgernes retssikkerhed på det sociale område, som virkelig trænger til forbedringer. Her vil vi tage udgangspunkt i de gode forslag, som vi var enige med de nuværende regeringspartier om, da vi for et par år siden fremsatte forslaget om en social retssikkerhedskommision.
Der er brug for at styrke forbyggelsen. Hvert år udstødes tusinder fra arbejdsmarkedet på grund af nedslidning, stress og arbejdsulykker. Her skal stilles langt større krav til arbejdsgiverne om arbejdets tilrettelæggelse, og Arbejdstilsynet skal tilføres flere ressourcer og beføjelser.
Hjemløse
I forhold til de udenlandske hjemløse mener Enhedslisten dels, at der skal gives tilskud til oprettelsen af såkaldte transitrum, som kan hjælpe udenlandske hjemløse med at forstå det danske system og vende hjem, hvis de ønsker det, og dels, at der skal være mulighed for at almindelige tilbud til hjemløse også kan tage imod udenlandske hjemløse. Begge dele havde vi med til finanslovsforhandlingerne, og vi fortsætter selvfølgelig indsatsen under forhandlingerne om socialreformen.
Heldigvis kan selve hjemløsestrategien fortsætte i 2013 – dog mangler der midler til dette, som ikke længere kommer fra satspuljen. Det er et stort problem, som der skal findes en løsning på. Det håber vi, at regeringen er villig til. Det er et generelt problem med satspuljefinansiering, at mange gode projekter mister deres bevillinger.
Derudover er det klart, at der er brug for en særlig indsats overfor unge hjemløse, som har helt andre karakteristika som gruppe, end hvad der hidtil har været »normalen« blandt hjemløse. Derfor er der brug for, at vi udvikler helt særlige løsninger i kommunerne.
Samtidig er den efterfølgende støtte til hjemløse, som får egen bolig, mangelfuld. Alt for mange ender på gaden igen, fordi de ikke får støtte til den økonomiske planlægning og livet i en bolig. Det skal også styrkes.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278