19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Uvis fremtid for lømmellov

Uvis fremtid for lømmellov

Fredag, 27. januar, 2012, 11:35:06

Regeringen tøver med løfter om at rulle lømmelpakken tilbage Både Amnesty opfordrer regeringen til at rulle lømmelpakken tilbage, der førte til onsdagens dom over politiet. Men regeringen tøver.

Demonstranter minder i oktober sidste år den nyvalgte regering om løfterne om at fjerne lømmelpakken.
Mette Kramer Kristensen

Før valget lovede både S og SFat ændre lømmelpakken, så demonstranter ikke igen risikerer at blive administrativt tilbageholdt i timevis uden at komme for en dommer.

Men nu tøver begge partier med konkrete løfter om at ændre pakken.

– Reglerne i politiloven afspejler en rimelig afvejning mellem hensynet til politiets opgave med at forebygge uroligheder og borgernes retssikkerhed, siger Justitsminister Morten Bødskov (S).

Udmeldingen kommer efter at Østre Landsret onsdag tilkendte 250 demonstranter erstatninger, fordi de blev ulovligt tilbageholdt under klimatopmødet i 2009.

SF’s fungerende retsordfører, Meta Fuglsang, indrømmer, at dommen gør indtryk.

– Den bekræfter, hvad vi allerede advarede mod før lømmelpakken blev vedtaget:Nemlig at den åbner op for at folk kan tilbageholdes i timevis uden en domstol. Det er et problem, og det skal vi have kigget på. Men det er for tidligt at sige, hvad det ender med, siger Meta Fuglsang til Arbejderen.

Nu forsøger de øvrige partier i oppositionen, at holde de to partier fast:

– Lømmelpakken skal rulles tilbage, så vi undgår, at flere borgere bliver ulovligt frihedsberøvet. Hvis borgere skal frihedsberøves, må det være op til en dommer at afgøre det. Socialdemokraterne har alle muligheder for at rulle lømmelpakken tilbage nu. Sådan en lov hører ikke hjemme i et retssamfund, siger Simon Emil Ammitzbøll, retsordfører for Liberal Alliance.

Samme toner lyder fra Enhedslistens retsordfører, Penille Skipper:

– De mange anholdelser under klimatopmødet viser, at vores lovgivning åbenbart kan forstås sådan, at det er i orden at anholde store dele af lovlige og fredelige demonstrationer. Derfor er vores udgangspunkt en afskaffelse af adgangen til præventive frihedsberøvelser af fredelige demonstranter, siger Pernille Skipper.

Under finanslovsforhandlingerne blev Enhedslisten enig med regeringen og Liberal Alliance om en grundig revision af lømmelpakken efter den endelige dom i masseanholdelsessagen.

Den skal kaste lys over om, loven overskrider den grundlovssikrede forsamlingsfrihed.

Amnesty håber på, at revisionen vil føre til, at lømmelpakken bliver afskaffet.

– Dagens dom er et vink med en vognstang til Folketinget og regeringen om at lovgivningen bliver underkastet et kritisk eftersyn, som efter Amnestys opfattelse bør ende med at lømmelpakken helt skrottes, siger generalsekretær Lars Normann Jørgensen.

Både Venstre og de Konservative afviser blankt at rulle lømmelpakken tilbage. De vil derimod stramme den, så det bliver endnu lettere for politiet at frihedsberøve masseanholdte administrativt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jan. 2012 - 11:35   03. sep. 2012 - 12:37

Indland