19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Førtidspensionister til ministre: Lyt til os

Førtidspensionister til ministre: Lyt til os

Onsdag, 25. januar, 2012, 11:09:44

Det er godt, hvis psykisk syge unge kan hjælpes i arbejde i stedet for at få pension. Men det kommer til at koste mange penge, mener Landsforeningen for førtidspensionister.

Regeringen skal gøre sig klart, at skal de her psykisk syge unge hjælpes på en ordentlig måde, så bliver det dyrt. Carl-Erik Nielsen, Landsforeningen for Førtidspensionister

Formanden for Landsforeningen for førtidspensionister, Carl-Erik Nielsen, har bedt om et møde med både beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og socialminister Karen Hækkerup for at diskutere den bebudede reform af førtidspensionen.

– Men jeg har fået at vide, at det ikke kan blive til noget lige nu. Jeg er bange for, at det betyder, at de vil vente, til der ligger et forslag til reform, som det så bliver svært at ændre på, siger Carl-Erik Nielsen tll Arbejderen.

Han er ikke uenig med regeringen i, at det ville være godt, hvis mange af de unge med psykiske lidelser, som i dag ender på førtidspension, i stedet kunne få en plads på arbejdsmarkedet.

– Det betyder bare, at de her unge skal i behandling fra dag et. Og så skal der tages ordentligt hånd om dem hele vejen igennem. Udover den nødvendige behandling skal de have mentorordning og følges tæt. Og så skal de selvfølgelig have en ydelse, som sikrer dem et ordentligt forsørgelsesgrundlag, siger Carl-Erik Nielsen til Arbejderen.

Det vil koste dyrt

Han understreger, at det slet ikke er nødvendigt at lave en reform af førtidspensionen for at tage hånd om de her unge.

– Det kan jo ske ved at give dem en revalidering. Det var det, man burde gøre. Revalidering er man jo næsten holdt op med at bruge, fordi det er for dyrt. Men regeringen skal gøre sig klart, at skal de her psykisk syge unge hjælpes på en ordentlig måde, så bliver det dyrt. Jeg er bekymret for, at man laver reformen uden at tage højde for det.

En anden ting, som bekymrer førtidspensionisternes formand, er, hvordan regeringen vil sikre tilstrækkeligt med arbejdspladser på beskyttede vilkår til alle de mennesker, som fremover skal arbejde i stedet for at få pension.

– Det nytter ikke noget, at kritisere de her mennesker for ikke at ville arbejde, som Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv gør. Der er jo ikke job til dem, arbejdsgiverne vil ikke ansætte dem. Hvis unge psykisk syge og andre fremover ikke kan få førtidspension, må der være garanti for et job, som de kan klare, erklærer Carl-Erik Nielsen.

Forskud på ny lov

Han afviser enhver påstand om, at det er let at få førtidspension i dag. Efter den seneste reform af førtidspensionen er der blevet strammet voldsomt op.

– Mens man før 2003 så på, hvor meget erhvervsevne folk har mistet, ser man i dag på, hvad de har tilbage. Man får kun førtidspension, hvis der slet ikke er noget arbejdsevne. Man kræver næsten, at folk skal i arbejdsprøvning til de dør. Sagsbehandlingstiden er uendelig lang for de fleste, siger Carl-Erik Nielsen.

Ved vedtagelsen af førtidspensionsreformen i 2002 blev der lagt op til, at loven skulle evalueres i 2006 – det er aldrig sket. Men nu er et flertal i Folketinget indstillet på at gennemføre endnu en reform af førtidspensionen, hvor der er enighed om, at færre unge skal kunne få pension.

– Jeg hører fra vores medlemmer, at mange kommuner allerede nu tager forskud på den kommende lovgivning og afviser at give førtidspension til unge under 35 eller 40 år, oplyser Carl-Erik Nielsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. jan. 2012 - 11:09   03. sep. 2012 - 12:37

Indland