19 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Læger har tætte bånd til industrien

Læger har tætte bånd til industrien

Onsdag, 18. januar, 2012, 11:13:03

Læger, der bijobber i medicinalindustrien skal ikke kunne rådgive myndighederne om godkendelser af medicin, mener de praktiserende lægers organisation.

Patienter og offentligt sundhedsvæsen kan risikere at blive prakket dårlig eller unødigt dyr medicin på, hvis medicinalindustrien har haft en finger med i spillet i de nationale godkendelser af medicinen.
Mette Kramer Kristensen

Mange af de læger, som er med til at godkende dyr medicin til danske patienter gennem Sundhedsstyrelsen, har samtidig tætte bånd til den industri, der tjener på medicinen.

Det viste mandagens udgave af Deadline på DR. Her kunne man blandt andet høre om en overlæge fra Herlev Sygehus, som sidste år var med til at sikre, at firmaet Bristol-Myers fik godkendt en dyr medicin mod modermærkekræft til 800.000 kroner per behandling. Lægen sad med i Sundhedsstyrelsens Kræftstyregruppe, men havde samtidig hele tre bijobs hos Bristol-Myers.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, mener, at læger der bijobber i industrien, ikke bør have lov til at lave nationale kliniske retningslinjer.

– Der skal ikke sidde nogen læge, der har interessekonflikter eller mulige interessekonflikter med medicinalindustrien, der, hvor de retningslinjer bliver skrevet, siger han til Ugeskrift for Læger.

Lægeforeningen vil nu stramme reglerne for lægers og industris samarbejde yderligere.

Foreningen har nedsat et udvalg, som i løbet af de kommende måneder skal undersøge, om der er brug for mere præcise regler for eksempelvis om læger kan rådgive offentlige myndigheder når det samtidig er engagerede i sundhedsindustrien.

– Der er i dag større åbenhed om lægers samarbejde med lægemiddelindustrien end nogensinde. Men det er ikke tilstrækkeligt, når vi igen og igen oplever konkrete sager hvor patienter, presse eller politikere ikke er overbeviste om., at lægers rådgivning er uafhængig. Befolkningen skal kunne føle sig sikker på, at de råd de får fra lægen, er fagligt solide og uafhængige af industrien, siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, til laeger.dk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jan. 2012 - 11:13   03. sep. 2012 - 12:37

Indland