Landsretten må slå fast, at politiet ikke kan frarøve 1000 mennesker deres ret til at demonstrere fordi de vil have fat i 50 mistænksomme, mener advokat.
Politiet burde straks have løsladt de demonstranter, der blev masseanholdt på Amagerbrogade under den store folkelige demonstration under klimatopmødet i København den 12. december 2009.
Det mener advokat Christian Dahlager, der trak linjerne klart op, da han i går i Østre Landsret fremlagde sin procedure overfor rettens fem dommere.
– Politiet må altså ikke fange næsten 1000 mennesker for at få fat i 50 personer, som politiet mener ser skumle ud. Vi har en grundlov, der sikrer folk retten til at demonstrere, sagde Christian Dahlager.
I stedet for at sætte demonstranterne fri igen, bagbandt politiet dem med strips, og satte dem i futtog på den frosne jord. Det var en fejl, mener Christian Dahlager og hans fire kollegaer, der repræsenterer i alt 250 demonstranter, der blev masseanholdt under klimatopmødet.
– Kun personer, der udgør en konkret fare for den offentlige ro og orden, kan tilbageholdes. Men de tilbageholdte udgjorde ingen fare. Det er ikke begrundelse nok, at der blev begået hærværk ved Udenrigsministeriet og Børsen en halv time før masseanholdelsen. Derfor burde politiet have fjernet sine afspærringer og sikret, at demonstranterne kunne gå videre, lød det fra Christian Dahlager.
Han understreger, at de masseanholdte på intet tidspunkt var til fare for den offentlige ro og orden. De gjorde, hvad politiet bad om. Der var på intet tidspunkt optræk til uroligheder. Folk sang og dansede.
De fem advokater kræver, at landsretten fastholder byrettens erstatninger på 5000-9000 kroner til hver af deres 250 klienter. De sad på den frosne jord i op til fire og en halv time, og havde ikke adgang til toiletter, vand eller mad. Bagefter blev de kørt til det såkaldte klimafængsel.
På tilhørerpladserne sad flere af de masseanholdte. Heriblandt den 29-årige svenske skolelærer, Frederik Rubin, der havde taget turen fra Malmø for at overvære det sidste retsmøde.
– Jeg håber på en retfærdig rettergang. Det er vigtigt for Danmark. Hvis politiets masseanholdelse af alle os almindelige demonstranter var lovlig, er konsekvensen at retten til at ytre sig og demonstrere ikke er noget værd. Derfor håber jeg, at retten vil slå fast at vi har ret til at gå på gaden uden at blive fængslet, siger Frederik Rubin til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278