Statsminister Helle Thorning-Schmidt underløber den danske euro-undtagelse, lyder der fra Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt har sat sindene i kog blandt danske EU-modstandere med sit ja til at deltage i EU’s nye finanspolitiske union
I erklæringen fra EU’s topmøde står der: »Stats- og regeringscheferne i Bulgarien, Danmark, Letland, Litauen, Polen og Rumænien har tilkendegivet, at de agter at deltage i processen«. Og efter mødet erklærede EU-præsident Herman Van Rompuy:
– Konklusionen er, at de 17 euromedlemmer plus seks andre vil indgå i en mellemstatslig traktat.
I går sagde Helle Thorning noget andet.
– Det siger sig selv, at vi først skal diskutere med Folketinget, hvorvidt vil deltage eller ej. Danmark har et forbehold på euroområdet. Vi kan ikke blive en del af noget som helst, inden vi har talt med Folketinget, erklærede statsministeren ifølge Ritzau.
Ifølge erklæringen vil eurolandene og EU-lande uden for euroen forhandle en traktat på plads til marts, der blandt andet forbyder underskud på finansloven over 0,6 procent af bruttonationalproduktet. Det giver automatiske sanktioner hvis underskuddet er over tre procent.
Søren Søndergaard, EU-parlamentetsmedlem for Folkebevægelsen mod EU, mener, at statsministerens tilsagn både er i strid med den danske euro-undtagelse og med respekt for demokratiet.
– Hvis det officielle dokument ikke gengiver Danmarks holdning korrekt, må statsministeren straks bede om et dementi, siger Søren Søndergaard.
Enhedslistens gruppeformand Per Clausen mener, at statsminsteren er gået alt for langt med sit løfte i Bruxelles:
– Der er tale om forpligtelser, som ligger langt ud over, hvad en tilslutning til den oprindelige euro ville have betydet. Derfor er der tale om et soleklart brud på euro-undtagelsen og en total opgivelse af Danmarks mulighed for at føre en selvstændig økonomisk politik, siger Per Clausen.
– Hvis der er nogen, der vil have Danmark ind i et samarbejde, der rækker endnu længere end euroen, skal befolkningen selvfølgelig høres ved en folkeafstemning, tilføjer Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278