Enhedslisten vil kræve flere penge til universiteterne på finansloven efter Arbejderens historie om Mærsk-finansieret forskning.
Der skal sættes flere penge af på finansloven til universiteternes grundforskning.
Det vil Enhedslistens forskningsordfører, Pernille Skipper, i de igangværende finanslovsforhandlinger.
Kravet kommer efter at Arbejderen i torsdags kunne fortælle, at den danske olie-gigant Mærsk opretter et nyt center på Københavns Universitet.
– Hvis det skal være samfundet og ikke Mærsk, der skal definere, hvad der skal forskes i, er det nødvendigt at sikre flere penge til universiteternes forskning. Især grundforskningen, der ikke er bundet op til konkrete projekter, siger Pernille Skipper til Arbejderen.
På forskningscenteret stiller Mærsk med 13,5 millioner kroner og ti ansatte, som undervise studerende i finde og udvinde olie i Nordsøen.
Ny viden indenfor dette område er nemlig »helt central for de fremtidige milliardinvesteringer i efterforskning og udvinding af olie i Nordsøen«, mener Mærsk’ tre medlemmer af den fem mand store styrekomité, der skal lede centret.
– Vi skal holde fast i, at det er op til universiteterne og forskerne, at beslutte, hvad der skal forskes i. Og skal politikerne vedtage strategiske forskningsprojekter – til eksempelvis vedvarende energi. Det er en del af vores demokrati, at det er Folketinget og ikke Mærsk, der bestemmer, hvad vi som samfund vælger at forske i, siger Pernille Skipper.
Enhedslisten kræver samtidig at få videnskabsministerens holdning til det nye center.
– Der skal være nogle klare rammer for, hvor meget en virksomhed kan gå ind og bestemme den konkrete forskning og undervisning på et universitet. Det kan ikke være rigtigt, at en virksomhed skal kunne købe sig til indflydelse på, hvilke områder et universitet skal forske, fastslår Pernille Skipper.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278