Boligselskaberne er tilfredse med aftalen om at fremrykke renovering af almene boliger for godt ti milliarder kroner i år, men peger på at pengene kan mangle i de næste år.
Regeringens og oppositionen har aftalt at fremrykke renovering af almene boliger for 10,6 milliarder kroner i år. Otte milliarder bliver hentet fra Landsbyggefonden.
Aftalen bliver hilst velkommen i Boligselskabernes Landsforening, som længe har ønsket at flere af Landsbyggefondens milliarder bliver brugt til det oprindelige formål.
– Vi er rigtig glade for, at vi nu kan få afviklet den lange kø af renoveringsansøgninger, vi har liggende, siger Bent Madsen, administrerende direktør i Boligselskabernes Landsforening, til Arbejderen.
– Der er jo ikke tale om projekter, vi skal ud og finde, men om renoveringsarbejder, der blot venter på at blive sat i gang. Når aftalen er blevet til lov, vil der derfor kun gå maksimalt ni måneder, før stilladserne er oppe, forklarer Bent Madsen.
Ifølge Dansk Byggeri vil de fremrykkede renoveringer give arbejde i de næste par år til omkring 5000 bygningsarbejdere.
Boligselskabernes Landsforening har dog en frygt for, at fremrykningen vil efterlade et »hul« i renoveringspuljen for de efterfølgende år.
– Der er fare for, at en en ny renoveringskø vil vokse frem. Men her sætter vi vores lid til, at aftalen skal til gennemsyn til marts næste år. Så håber vi, at der til den tid er forståelse for at øge rammebeløbet, siger Bent Madsen.
Lejernes Landsorganisation, LLO, frygter, at aftalen kan blive for dyr for nogle af lejerne, selv om Landsbyggefonden går ind med penge til renoveringerne.
– Der kommer et tilskud, men ofte er det tilskud bundet sammen med lejeforhøjelser for lejerne, siger cheføkonom i i LLO, Jesper Larsen, til DR. Han er bange for, at nogle lejere ikke vil kunne klare den højere husleje, og ser derfor gerne, at lejerne har mulighed for at nedlægge et individuelt veto, hvis det drejer som indvendig renoveringer som køkken og bad.
Med boligaftalen har S og SFogså accepteret sidste års aftale mellem VKO og R om, at Landsbyggefonden fortsat skal betale en fjerdedel af udgifterne til nybyggeri af almene boliger, hvad Boligselskabernes Landsforening fortsat er stærkt imod.
– Landsbyggefondens midler er penge, som lejerne har indbetalt til renovering af deres boliger, og det mener vi fortsat, at pengene skal bruges til, siger Bent Madsen.
VK-regeringen har i sin regeringsperiode drænet Landsbyggefonden for så mange milliarder, at den har måttet ud og låne penge. Det gælder også de otte milliarder kroner i den nye aftale. Alle lånene vil først være betalt tilbage i 2027.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278