Politiet har også oprettet et særligt register for masseanholdte, der søger erstatning efter 18. maj-demonstration.
Ikke kun klimaaktivister, der klager over politiet, får en mappe i politiets register: Også cirka 100 unge, der blev massetilbageholdt under en demonstration 18. maj i år har også fået deres liv kortlagt af politiet og er blevet oprettet i et særligt 18. maj-register.
Det fortæller Marc Jørgensen til Arbejderen. Han er frivillig i Retshjælpen RUSK og arbejder hos advokatfirmaet Foldschack og Forchhammer, som repræsenterer mange af de anholdte.
– Politiet har sammenfattet alle de tilfælde, hvor de anholdte har været i kontakt med ordensmagten. Der er blandt andet en som er blevet visiteret på gaden, en der har været forulempet i en voldssag og en, der er blevet bortvist fra Folketinget i forbindelse med behandlingen af Lømmelpakken, fortæller Marc Jørgensen.
18. maj-registret skal bruges i sagen, der starter op efter nytår, hvor de 100 unge kræver erstatning for masseanholdelsen.
Politiet har udleveret personrapporterne til advokatfirmaet, som netop nu forbereder sagerne.
– Det er åbenbart blevet fast procedure, at politiet vil forsøge at lave den her slags registre, hver gang masseanholdte borgere forsøger at kræve deres ret og få erstatning, siger Marc Jørgensen.
Sagen har flere fælles træk med den erstatningssag om masseanholdte klimademonstranter, der netop nu kører i Østre Landsret.
Demonstrationen 18. maj skulle markere 18-års jubilæet for den demonstration efter EU-afstemningen i 1993, hvor politiet skød mod demonstranterne.
Ligesom demonstranterne under FN’s klimatopmøde i København blev 18. maj-demonstranterne administrativt tilbageholdt, fordi politiet vurderede, at de udgjorde en fare for den offentlige ro og orden.
I klimasagen besluttede Østre Landsret fredag, at politiets forsvarer ikke må bruge lignende oplysninger om de op mod 1300 masseanholdte klimademonstranter i retten.
Det giver Marc Jørgensen håb om at 18. maj-registret heller ikke bliver taget i brug.
– Jeg tror, at politiet vil trække registret og de personlige oplysninger tilbage fra sagen. Det er pinligt, hvis politiet og politiets forsvarer fastholder et register og en fremgangsmåde, som Østre Landsret netop har underkendt i en anden sag, siger han.
Advokaterne for de masseanholdte klimaaktivister nu meldt politiet til Datatilsynet. Advokaterne håber på, at Datatilsynet vil kende registret ulovligt, så oplysningerne om de mange mennesker kan blive slettet.
– Jeg håber på, at Datatilsynet vil følge op på Landsrettens kendelse og slå fast med syvtommersøm, at den her slags registre er ulovligt. Det er vigtigt, fremadrettet, at få slået fast, fordi COP15-registret ikke er enkeltstående, mener Marc Jørgensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278