Olieindvinding og Nordsøens geologi er på skoleskemaet, når Mærsk overtager undervisningen på Københavns Universitet.
Mærsk-koncernen skal undervise studerende på Københavns Universitet i at udvinde olie i Nordsøen.
Den danske monopol-koncern opretter et helt nyt center på universitetet, hvor eksperter fra Maersk Oil skal undervise studerende i olie-udvinding, olieefterforskning og Nordsøens geologi.
– En bedre forståelse af kalken på havbunden er helt central for de fremtidige milliardinvesteringer i efterforskning og udvinding af olie i Nordsøen, siger Helle Krabbe til Arbejderen.
Hun er senior-geolog hos Mærsk Olie & Gas A/S og sidder i den styrekomité, som skal lede det nye center.
Da Mærsk tidligere i dag fremlagde sit kvartalsregnskab fremgik det at flere og mere profitable olieboringer skal redde det faldende underskud på koncernens regnskab.
LÆS ARTIKEL: "Mærsk vil på olie-eventyr i Angola"
I dag bliver kun 30 procent af olien i den danske del af Nordsøen hentet op. De resterende 70 procent er svære at få fat i med de nuværende metoder til at få olien ud af kalklagene.
Både forskere fra Mærsk og Københavns Universitet skal undervise på det nye center. Mærsk stiller med 13,5 millioner kroner og ti ansatte, der skal være en del af det nye center på universitetet.
Hos Danske Studerendes Fællesråd frygter formand Magnus Pedersen for undervisningens uafhængighed.
– Vi er dybt bekymrede over den detailstyring af vores uddannelser, der kan forekomme når et stort firma som Mærsk kan købe sig til et center, der skal forske i Mærsk’ interesser, siger han til Arbejderen.
Magnus Pedersen håber på, at de politikere, der netop nu sidder og forhandler næste års finanslov vil sætte flere penge af til at styrke den offentlige forskning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278