Den nye regering afskaffer de særligt lave kontanthjælpssatser. Formand for socialrådgivere glæder sig til, at der igen bliver en socialpolitik i Danmark.
Starthjælp, kontanthjælpsloft og 225-timers-regel er snart fortid.
Det står klar efter, at den nye regering i går eftermiddags fremlagde sit grundlag. Regeringen slår fast, at den afskaffer de to ordninger.
– Det er det første skridt i retning af at gøre noget ved den stigende fattigdom, siger Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening, til Arbejderen.
Også Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udstødte er godt tilfreds.
– Det er en markant kursændring, at man vil afskaffe de laveste sociale ydelser såsom starthjælpen og kontanthjælpsloftet. De ydelser har været en skamplet på vores velfærdssamfund, siger han til Ritzau.
Starthjælpen blev indført i juli 2002. Den betyder, at nytilkomne flygtninge og folk, der ikke har opholdt sig i Danmark de sidste syv ud af otte år, ikke har ret til kontanthjælp. I stedet får de starthjælp, som er mindst 35 procent lavere end kontanthjælpen.
Kontanthjælpsloftet trådte i kraft 1. januar 2004. Loftet betyder, at mennesker, der har været på kontanthjælp i mere end seks måneder, kan miste hele eller dele af deres boligsikring og anden støtte.
225-timers-reglen i sin nuværende form er fra 1. juli i år. Den betyder, at man efter et år på kontanthjælp skal have 225 timers arbejde indenfor et år for stadig at kunne få hjælp.
Bettina Post glæder sig også over, at den nye regering nedlægger Integrationsministeriet og overfører de fleste opgaver til Socialministeriet.
– For mig er det et signal om, at regeringen ønsker, at nyankomne flygtninge og indvandrere skal blive til første generations danskere og ikke isoleres i deres eget ministerium, siger socialrådgiverformanden.
– I det hele taget glæder jeg mig til, at vi igen skal til at have en socialpolitik i Danmark. Jeg ser frem til en regering, som ikke reducerer socialpolitikken til, at du skal arbejde, men spænder et sikkerhedsnet ud under dem, som ryger ud i problemer, tilføjer Bettina Post.
Den nye regering afskaffer også den meget udskældte tidsbegrænsning på sygedagpenge. I dag er hovedreglen at man kun kan modtage sygedagpenge i et år.
Omkring 6000 sygemeldte mister hvert år retten til sygedagpenge. Cirka 1000 af dem har ikke mulighed for at få kontanthjælp eller en anden social ydelse. De står derfor tilbage uden nogen indtægt overhovedet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278