Industriens arbejdsgivere startede deres topmøde i går med at varsle fyringer af 7000 industriarbejdere inden nytår.
Årsagen er krisen, løsningen er lavere løn og skat, siger DI.
Næsten hver tredje virksomhedsleder i industrien regner med at skulle skaffe sig af med ansatte i årets sidste kvartal. Det viser en dugfrisk undersøgelse fra industriens branche- og arbejdsgiverorganisation DI.
De fleste virksomhedsledere vil skaffe sig af med mellem én og fem procent af de ansatte. Hvis det holder stik, vil yderligere 7000 industriarbejdere miste jobbet inden nytår,
Det vil bringe arbejdsløshedstallet op på niveau med det, det var på i starten af 2010, hvor det ellers forlød, at krisen var toppet.
– Det viser, at arbejdsmarkedet stadig befinder sig i en ustabil fase. Vi bliver nødt til at forholde os til, at krisen stadig har sit tag i Danmark, siger DI’s arbejdsmarkedskonsulent Lasse Bank.
Det er især fremstillingsindustrien, der forventer et markant fald i beskæftigelsen. Her regner lidt over 40 procent i DI’s virksomhedspanel med, at der vil blive nedlagt arbejdspladser. Kun 15 procent forventer stigende beskæftigelse.
– Det er foruroligende, at vi har et arbejdsmarked, der ikke rigtig kan komme op i gear. Der tegner sig et billede af, at en reel vending på arbejdsmarkedet ikke er lige rundt om hjørnet, siger Lasse Bank.
DI-undersøgelsen kom samtidig med, at DI i går holdt topmøde for omkring 1000 virksomhedsledere i Tivolis Congres Center.
Fra topmødet lød der krav om en »nulløsning« ved de kommende overenskomstforhandlinger samt lavere skat for virksomheder og på arbejdskraft. Og så vil erhvervslivet have fuld dansk deltagelse i den eurozone, hvis gennemgribende krise kraftigt medvirker til det dyk i dansk industrieksport, der er sket over de sidste par måneder.
DI-direktør Karsten Dybvad appellerede desuden til et »nationalt kompromis« mellem rød og blå blok, hvor man udvælger alle de elementer, der fremmer virksomhedernes konkurrenceevne.
Forud for topmødet tog Karsten Dybvad også afstand fra enhver tale om stigning i virksomhedernes skatter og afgifter og opfordrede direkte Radikale om at nedlægge veto på det spørgsmål.
DI’s topmøde blev afholdt under overskriften »Open for Business. DI vil gøre Danmark mere attraktivt for udenlandske investeringer og tiltrække højtuddannet udenlandsk arbejdskraft. DI fremlagde ti konkrete forslag til, hvordan Danmark kan tiltrække arbejdskraft og investeringer.
Blandt forslagene er en nedsættelse af selskabsskatten fra 25 til 15 procent inden 2020, Væk med alle EU-undtagelser, afskaffelse af gebyrer på greencard-ordninger, mere smidig sagsbehandling fra myndighedernes side ved import af udenlandsk arbejdskraft og engelskundervisning allerede fra børnehaveklassen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278