Den mobilisering, der er blevet skabt, må ikke dø. Så står vi i samme situation ved næste valg, mener lokal kampagnekoordinator i 3F’s Skævt-kampagne.
At Helle Thorning-Schmidt bliver ny statsminister, kan Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten takke de aktive fagforeninger for, som har gjort en kæmpe indsats i valgkampen.
Det mener Kommunistisk Partis formand, Jørgen Petersen.
– Fagforeningerne har vist, at det er muligt at rykke valgresultatet ved politisk aktivitet, siger Jørgen Petersen til Arbejderen.
– Men det er kun et mindretal af forbund og fagforeninger, som for alvor har mobiliseret og skabt aktivisme, og det afspejler sig også i valgresultatet. Kun 16.984 stemmer skiller rød og blå blok, og det er et skrøbeligt resultatet. Derfor er vi ikke ved slutstregen, men ved starten af en langvarig kamp, mener Jørgen Petersen.
– De aktive fagforeninger har skabt samling, mobilisering og aktivitet om en række centrale krav. Den aktionsenhed kan præge udviklingen og lægge pres på regeringen. Men det kræver mere kraft, siger kommunisternes formand.
Han håber derfor, at de gode erfaringer vil brede sig:
– Det er nødvendigt med aktivitet, for at konsolidere de resultater, som er vundet i valgkampen.
3F gjorde En forskel
Frank Aabak, bestyrelsesmedlem i 3F LPSF i København og tovholder på fagforeningens dør-til-dør kampagne, er også overbevist om, at fagforeningens aktivitet har været med til at gøre en forskel.
– Hvis ikke vi havde været aktive, tror jeg ikke, vi havde fået en rød regering, siger han til Arbejderen.
Indenfor det sidste år har aktivister fra fagforeningen ringet på døren hos 10.000 ud af områdets 13.000 vælgere i Nordvest-kvarteret i København.
– Vi har både været med til at hæve stemmeprocenten i vores område, og vi har flyttet stemmer væk fra Dansk Folkeparti. Vi er stødt på mange folk, som for eksempel ikke vidste, at partiet har støttet halveringen af dagpengeperioden.
507 mennesker har været involveret i fagforeningens valgaktiviteter indenfor det sidste år. Og de mange aktiviteter har også været med til at genrejse de politiske diskussioner.
– Politik i fagbevægelsen er kommet for at blive, understreger Frank Aabak.
Skævt har mobiliseret
Poul Larsen, faglig sekretær i 3F Rymarken i Aarhus og kampagnekoordinator for Skævt-kampagnen, mener også, at fagforeningen kan tage en stor del af æren for valgresultatet:
– Vi er ikke i tvivl om, at Skævt-kampagnen har mobiliseret meget. Gennem vores forskellige aktiviteter har vi haft kontakt til 60.000 borgere, siger han til Arbejderen.
Fagforeningen har gennem det sidste år opbygget en liste med 1200 frivillige. Heraf har omkring 200 været aktive i den sidste del af valgkampen. Aktiviteten har været målrettet områder, hvor stemmeprocenten er lav.
– I et af vores områder, Gellerup-området i Brabrand, er stemmeprocenten steget med 10 procent. Og vi er blevet meget, meget positivt modtaget. Nogen har haft en holdning om, at det var ligegyldigt at stemme. Det har vi snakket om, og jeg tror, det har haft en stor betydning.
Legalt at diskutere politik
Skævt kampagnen har også betydet, at det igen er blevet legalt at diskutere politik på arbejdspladserne, mener Poul Larsen.
Det indtryk bekræftes af en af fagforeningens tillidsfolk, Jan Ahrendt, fællestillidsmand på Danfoss Viby.
– I mine mere end 20 år på arbejdspladsen har jeg ikke oplevet, at der er blevet diskuteret så meget som under den her valgkamp. Mine kollegaer har hentet Skævt-materiale i fagforeningen og delt det ud på hele arbejdspladsen, og langt hovedparten har givet udtryk for, at de ville stemme rødt, siger han til Arbejderen.
I 3F Rymarken er der allerede flere ideer til, hvordan aktiviteterne kan videreføres efter valgkampen.
– Den mobilisering, der er blevet skabt, må ikke dø. Så står vi i samme situation ved næste valg, siger Poul Larsen og tilføjer:
– Vi har også et kæmpe ansvar i forhold til at fastholde presset mod den nye regering, så den lytter til, hvad vi siger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278