Ti år efter 11. september lover Radikale Venstre, Enhedslisten og SF et uafhængigt tjek af de danske terrorlove.
Ti år efter 11. september er retssikkerheden iUSA og flere europæiske lande blevet voldsomt undergravet af den USA-ledede "krig mod terror", der fulgte i kølvandet på angrebene på World Trade Center.
LÆS ARTIKEL: "35.000 dømt for terror"
I Danmark har de såkaldte terrorlove betydet hemmelige ransagninger, hemmelige retsmøder, masseaflytninger af en mistænkts omgangskreds, registrering af sms’er, mails og hjemmeside-besøg og voldsom kriminalisering af solidaritet og civil ulydighed.
Nu lover Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, at en rød regering vil sikre et uafhængigt tjek af de danske terrorlove, hvor også kritiske røster kommer til orde.
– Hvis nogle tiltag skal rulles tilbage, skal de ske på et oplyst grundlag. Derfor går vi ind for at lave et uafhængigt eftersyn af terrorlovgivningen og dens virkninger, hvor vi også medtager kritiske røster, siger retsordfører for Radikale Venstre, Manu Sareen, til Arbejderen.
Manu Sareen mener især, der er grund til at kigge terrorlovene og PET’s nye magtmidler efter:
– I 2009 var der i gennemsnit registreret 82.000 forskellige enheder om hver enkelt borger i Danmark. PET kan uden dommerkendelse installere små programmer, der kan registrere alt, hvad du indtaster. Det er et kæmpe indgreb i dit privatliv og en stor trussel mod vores retssikkerhed. Vi mangler svar på, om al den her overvågning fører til bedre terrorbekæmpelse eller ej, uddyber Manu Sareen.
Hans kollega fra SF er med på at lave et uafhængigt tjek af terrorlovene:
– Jeg kan ikke i dag komme på eksempler på konkrete terrortiltag, der skal rulles tilbage. Men der er brug for et retssikkerheds-tjek af terrorlovene, hvor vi også lader skeptikerne komme til orde, siger SF’s retsordfører, Karina Lorentzen til Arbejderen.
Hun er enig i, at flere af terrorlovene er problematiske:
– Jeg synes terrorparagraffen er for bred. Den skal være mere præcis. Og beslutningen om at gemme alle dine mails og hjemmeside-besøg er problematisk. Er det sådan, vi opnår den mest effektive terrorbekæmpelse? Det er ufatteligt dyrt at registrere alle disse data. Og vi mangler stadig at få godtgjort, at de mange data overhovedet kan bruges til noget, siger Karina Lorentzen til Arbejderen.
Enhedslisten håber på mere end et uafhængigt tjek:
– Det er en god start. Men der skal også gøres noget, understreger Enhedslistens retsordfører Line Barfod.
Og der er nok at tage fat på, mener hun:
–Definitionen af terror skal ændres, så en masse uskyldige ikke kommer i klemme, som eksempelvis Greenpeace-aktivisterne. Vi skal have fjernet den automatiske registrering af alt, hvad du foretager dig på nettet. Også de hemmelige retssager skal afskaffes. Folk skal kunne se beviserne imod dem, så de kan forsvare sig, siger Line Barfod til Arbejderen.
Arbejderen forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra Socialdemokraterne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278