23 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kz-talsmand fængsles i Horserød

Kz-talsmand fængsles i Horserød

Torsdag, 01. september, 2011, 18:13:01

Terrordømt formand for tidligere kz-fanger og frihedskæmpere skal sidde i det selv samme fængsel, som hans far blev interneret i under besættelsen.

Når Anton Nielsen til oktober banker på døren til Horserød Statsfængsel er det nøjagtig 68 år siden, at hans far blev interneret der.
Sigaardsfoto.dk

Den fjerde oktober klokken 11 skal Anton Nielsen, formand for de tidligere modstandsfolk og kz-fanger i Horserød-Stutthof Foreningen, stille ved statsfængslet i Horserød.

Her skal han afsone de to måneders ubetinget fængsel han i juni blev idømt for at have indsamlet 17.690 kroner til den palæstinensiske befrielsesorganisation PFLP’s humanitære arbejde i Gaza.

– Man skal være blind for ikke at se symboliken. Jeg er formand for den forening som blev dannet af de overlevende frihedskæmpere der sad i Horserød-lejren og Stutthof for 70 år siden, siger Anton Nielsen til Arbejderen.

LÆS ARTIKEL: "72-årig kz-talsmand fængsles for terrorstøtte"

Under besættelsen var Horserød gennemgangslejr for fængslede modstandsfolk, der skulle sendes videre til nazisternes kz-lejre.

Ved at afsone i netop Horserød kommer Anton Nielsen til at gå i sin fars fodspor.

Hans far, Martin Nielsen, var folketingsmedlem for DKP og blandt de første kommunister, der blev arresteret og sendt til Horserød. Herfra blev han den anden oktober 1943 deporteret til kz-lejren Stutthof.

– Nu skal familien altså fylde køjen ud endnu en gang, konstaterer Anton Nielsen.

LÆS ARTIKEL: "Terrordømt brugte retssal som talerstol"

Den 72-årige Anton Nielsen skal afsone sin straf i Horserød, fordi han bor i nærheden. Men selvom han skal i fængsel, føler Anton Nielsen sig ikke som en forbryder.

– Min fængselsdom er jo bare et udslag af regeringens terrorlove, der sidestiller frihedskamp med terrorisme. Enhver kan komme ud for det samme som mig, hvis de støtter frihedsbevægelser, som EU og USA betragter som terrororganisationer, siger han.

Anton Nielsens far har blandt andet skrevet »Fængselsdage og fangenætter« om opholdet i Horserød. Også Anton Nielsen vil bruge tiden til at skrive.

– Men jeg må skrive i hånden, for det er forbudt at tage en computer med ind, fortæller han.

I Horserød Statsfængsel har man ikke gjort sig tanker om symboliken i Anton Nielsens dom.

– Vi forholder os ikke til, hvad folk er dømt for. Og vi udtaler os ikke konkret om den enkelte indsatte, siger Karsten Madsen, personale- og sikkerhedskonsulent, til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. sep. 2011 - 18:13   03. sep. 2012 - 12:37

Indland