Et af valgkampens sorte huller er bankpakke 4, der blev underskrevet få timer før valget blev udskrevet. Nu bryder Enhedslisten tavsheden med en alternativ bankpakke, der bliver fremlagt i morgen.
Danmark skal have en statsejet, almennyttig bank.
Sådan lyder ét af forslagene i det nye valgprogram, som Enhedslisten fremlægger i morgen.
– Der er brug for en bank, der driver almindelig bankvirksomhed og ikke begiver sig ud i alle mulige spekulations-eventyr, siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, til Arbejderen.
Alle andre partier end Enhedslisten skrev dagen inden valgets udskrivelse under på bankpakke 4.
Som et led i bankpakkeaftalen skal der udpeges såkaldt systemiske banker, som er så vigtige for staten, at de ikke må krakke.
LÆS ARTIKEL: "Banker jubler over nye milliarder"
Men det er alt for usikkert at overlade virksomheder, der er afgørende for samfundet, til private, mener Frank Aaen.
– Det er vigtigt, at vi får en bank, som ikke bliver styret ud fra snævre privatøkonomiske interesser, siger han.
Bankpakke 4 garanterer også landets storbanker eftergivning af lån for milliarder af kroner, hvis de vil overtage skrantende småbanker – på skatteydernes regning.
LÆS ARTIKEL: "Her er valgkampens sorte huller"
Frank Aaen ægrer sig over, at det ikke er et tema i valgkampen.
– Staten skal ikke smide milliarder efter de banker, der er i fare for gå fallit på grund af spekulation, siger han.
Hvis ressourcerne i stedet blev brugt på en offentlig bank, vil den fra start være sikret masser af kunder – både virksomheder og privatpersoner, påpeger Aaen.
– Den statsejede bank kan overtage kunder fra Roskilde Bank, Fjordbank Mors, EIK Bank og Amagerbanken, og kunder i andre krakkede banker, som i dag har meget urimelige vilkår i statens afviklingsbank, Finansiel Stabilitet.
Det er helt tosset, at staten i dag kun overtager bankens underskud og ikke driver den sunde del af forretningen videre, mener han.
LÆS ANALYSE: "Bankmonopoler - nu med statsgaranti"
Den nye bank skal samtidig være drivkraft for projekter, som de privatejede banker normalt ikke vil støtte, fordi de ikke giver store nok overskud.
– Banken skal sætte positive samfundsmæssige aftryk – eksempelvis ved at sikre gode og billige lån til grønne klimaprojekter og projekter, der kan skabe job i udkantsdanmark. Den slags projekter gider de etablerede, private banker jo ikke have noget at gøre med, fordi de ikke giver profit nok tilbage til banken, forklarer Frank Aaen.
Den nye offentlige bank er ikke det eneste forslag, som Enhedslisten har i lommen til bankdirektørerne- og aktionærer: Partiet kræver også et loft over, hvor stort et aktieudbytte bankerne kan udbetale og et forbud mod bonusløn og lønforhøjelser til bankdirektørerne i de banker, der har fået lån eller garantier via statens bankpakker.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278