23 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Banker jubler over nye milliarder

Banker jubler over nye milliarder

Fredag, 26. august, 2011, 10:52:22

Med forliget om bankpakke 4 får landets storbanker eftergivet lån for milliarder af kroner, hvis de vil overtage skrantende småbanker. Statskassen betaler.

Bankernes bankdirektør Jørgen Horwitz glæder sig over endnu hjælpepakke til bankerne.
Finansrådet

Den fjerde hjælpepakke til bankerne, som blev forhandlet på plads i går, fik både storbankernes aktiekurser og deres humør til at stige adskillige grader.

Bankpakken giver statsgaranti og statslige milliard-medgifter til storbanker, der overtager skrantende småbanker, før de krakker.

LÆS ANALYSE: "Bankmonopoler - nu med statsgaranti"

Og det er på høje tid, mener Jørgen A. Horwitz, direktør i bankernes brancheorganisation Finansrådet.

– Det seneste års tid har vi gået enegang i Danmark når det gælder afvikling af banker, og det har kostet dyrt for både banker og kunder, siger han.

Den nye bankpakke skal lyn-vedtages i Folketinget, fordi flere småbanker er meget tæt på at krakke. Alene de banker, som Finanstilsynet har under særligt tilsyn, har udlån for i alt 79 milliarder kroner. Mange af dem har finansieret udlånene med statsgarantier fra Bankpakke 2.

Bankpakke 4 skal sikre mod sådanne krak, ved at storbankerne overtager de truede banker. Til gengæld får de fra statskassen udbetalt  det samme beløb, som et krak ville have kostet statskassen.

Ikke alle er dog glade for den nye bankpakke. For eksempel frygter landmændenes brancheorganisation Landbrug & Fødevarer kapitalflugt fra også sunde småbanker, der dermed vil blive tvunget til at fusionere med storbanker, der ikke strækker sig så langt med kreditten som de lokale småbanker.

Enhedslisten står som det eneste parti udenfor alle fire bankpakke-forlig.

Det kan ikke være meningen, at skatteyderne skal dække flere vilde spekulanter fra bankernes side, siger Frank Aaen til Arbejderen.

– Hvis staten skal udstede statsgaranti for at en bank ikke kan krakke, så må kravet som minimum være, at staten sikres bestemmende indflydelse i disse banker. Ellers er der bare tale om en blankocheck fra skatteyderne til bankernes ejere, som kan fortsætte deres »business as usual«, siger Frank Aaen.

Han mener, at det bedste ville være, hvis staten oprettede en almennyttig, offentlig drevet bank.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. aug. 2011 - 10:52   03. sep. 2012 - 12:37

Indland