Det vil være helt forkert at trække en ny struktur ned over sygehusene mindre end fem år efter strukturrefomen, siger sygeplejerskernes formand.
Sygeplejerskernes formand, Grete Christensen, afviser pure enhver snak om at nedlægge regionerne og lade staten overtage ansvaret for sygehusene.
– Sygehusene har ikke brug for flere strukturelle ændringer. De ansatte knokler stadig med ændringerne fra strukturreformen, som trådte i kraft 1. januar 2007. I den nuværende situation er der bestemt ikke brug for at så tvivl om strukturen, siger Grete Christensen til Arbejderen.
Hun henviser til, at det danske sygehusvæsen i løbet af de sidste ti år har øget sin effektivitet markant. Mens aktiviteterne i sygehusvæsnet er steget med hele 47 procent siden 2001, er antallet af ansatte kun steget med 13 procent.
– Tallene taler sit klare sprog, mener Grete Christensen. Hun erkender, at der er ting i sundhedsvæsnet, som ikke fungerer godt nok, men afviser at de kan klares ved at ændre på strukturen.
Dansk Folkeparti foreslog fra sit sommergruppemøde i sidste uge, at regionerne skulle nedlægges og erstattes af professionelle hospitalsbestyrelser. Partier mener, at der vil kunne give store besparelser, som kan bruges på forbedret behandling.
Konservative har længe talt for en afskaffelse af regionerne, og i sidste uge åbnede Venstre for første gang for at ville overveje regionernes fremtid. Det var ellers Lars Løkke Rasmussen der med strukturreformen i 2007 nedlagde amterne og dannede de fem regioner.
– Der er ingen beviser for, at statslige selskaber gør det bedre end regionerne. Det så vi blandt andet med Hovedstadens Sygehusfællesskab, dengang det eksisterede som et statsligt selskab. Vi kan også se på erfaringerne fra de norske sundhedsvæsen. De har statsligt ejerskab og selvstændige bestyrelser, men sundhedsvæsnet er ikke bedre eller billigere end her, konstaterer Grete Christensen.
Hun er træt af, at politikerne rejser debatten om ny struktur hver gang, der er noget som ikke fungerer godt nok på sygehusene.
– Der er behov for at gå dybere ned i substansen på de problemer, vi står overfor, siger DSR-formanden og henviser til den otte-punkts-plan for sygehusvæsnets fremtid som Dansk Sygeplejeråd har lavet sammen med de andre organisationer i Sundhedskartellet, læger, FOA og HK/Kommunal (se anden artikel).
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278