24 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Historisk aktiedyk skærper krise

Historisk aktiedyk skærper krise

Lørdag, 06. august, 2011, 11:32:56

De sidste 10 dage har kastet danske aktiekurser ud i et historisk dyk. Danmark ligger åben for den vækst- og gældskrise, der skyller hen over de kapitalistiske lande.

New York-børsen.
Wikimedia

På tiende dag i træk fortsatte det danske aktiemarked i går en historisk nedtur. Aktierne på Københavns Fondsbørs er i løbet af de sidste par måneder blevet 15-20 procent mindre værd – en situation, som sidst opstod ved udbruddet af finanskrisen i 2008.

Men der er ikke blot tale om en gentagelse eller en ny optrapning af finanskrisen, hvor bankernes risikofyldte udlån førte til sammenbrud på finansmarkederne, understreger Martin Munk, aktiehandler hos Jyske Bank.

–  Det, vi ser i dag, er en kombination af en gældskrise og en traditionel krise, hvor efterspørgslen ikke følger med produktionen, forklarer Martin Munk.

Regeringens krisepolitik har fulgt opskriften fra EU og USA: Skattelettelser til de rige og nedskæringer på den offentlige velfærd. Men skattelettelserne har ikke som ventet ført til højere privatforbrug. Pengene er brugt til pensionsopsparing, og det igangværende reallønsfald får ikke ligefrem almindelige lønmodtagere til at gå indkøbs-amok.

Globalt dyk

Håbet om at efterspørgslen på Danmarks eksportmarkeder skal reddet landet op af recession, blegner mere og mere. I går måtte Danmarks vigtigste eksportland og EU’s økonomiske lokomotiv, Tyskland, melde om et direkte fald i sin produktion.

Dykket i aktiekurserne er også globalt. Københavns Fondsbørs lagde i går ud med et fald på næsten fem procent efter lignende fald i USA og Asien. Sidst på eftermiddagen rettede nye jobtal fra USA, der ikke var helt så dårlige som forventet, lidt op på kursfaldene.

Samtidig indledte Tysklands kansler Merkel og Frankrigs præsident Sarkozy et telefonmøde om gældskrisen i eurozonen. Et sandsynligt udfald herfra er yderligere støtteopkøb af de gældsramte sydeuropæiske eurolandes statsobligationer.

Europæisk offensiv

Men der er brug for helt anderledes tiltag her og nu, mener Per Clausen, formand for Enhedslistens folketingsgruppe. Den offentlige sektor skal være dynamo i en udvikling, som kan sikre arbejdspladser og mere velfærd

–  Der er brug for at samle alle kræfter i Europa, der vil bryde med den borgerlige økonomiske politik, som for hver dag, der går, yderligere uddyber den økonomiske krise. Vi opfordrer derfor de danske socialdemokrater og den danske fagbevægelse til at tage et initiativ til en europæisk offensiv fra venstrefløjen og fagbevægelsens side, siger Per Clausen.

Bernadette Segol, generalsekretær for EU’s LO-sammenslutning EFS, peger dog på helt andre løsninger.

– Europa har hårdt brug for en fælles euro-obligation, som bakkes op af EU’s Centralbanks pengepolitik på den ene side og en fælles europæisk skattepolitik på den anden, siger Bernadette Segol.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. aug. 2011 - 11:32   03. sep. 2012 - 12:37

Indland