De danske bankpakker er indrettet, så storbankerne ikke har interesse i at opkøbe truede småbanker – de venter til de krakker, og staten sorterer godbidderne fra til dem.
De danske bankpakker er skruet sådan sammen, at storbankerne kan nøjes med at overtage godbidderne fra krakkede småbanker.
Det er statens »skraldespandsselskab« for krakkede banker, Finansiel Stabilitet A/S, der deler godbidderne ud: De krakkede bankers gode kunder og gode lån.
– På grund af den måde, den danske ordning er skruet sammen på, har danske banker efter vores opfattelse ikke nogen interesse i at undgå, at svage banker krakker, forklarer Alexander Ekbom, vurderingsspecialist i kreditvurderingsinstituttet Standard & Poors.
En bank, der overtager en skrantende bank ved en fusion, skal overtage alle den gældsplagede banks forpligtelser. Det vil derfor være en fordel for banken at vente, til den gældsplagede bank krakker og overgår til Finansiel Stabilitet.
Så kan banken undgå at hænge på den krakkede banks tabsgivende forpligtelser og dele udgifterne ved krakket med andre banker og den krakkede banks kreditorer, forklarer Alexander Ekbom
– Derfor regner vi ikke med, at danske banker vil have nogen større appetit på at overtage skrantende banker for at undgå yderligere bankkrak, siger Alexander Ekbom til Arbejderen.
Standard & Poors vurderer, at yderligere fem til 15 danske småbanker vil krakke indenfor de næste tre år. Det samlede tab ved disse krak anslår instituttet til mellem seks og 12 milliarder kroner.
– Det er ikke tal, vi har taget ud af den blå luft. De er baseret på en grundig gennemgang af 30 danske banker, forklarer Sean Cotten, associeret direktør i Standard & Poors Stockholm-afdeling
Bankernes brancheorganisation, Finansrådet, afviser ikke Standard & Poors forudsigelse af nye bankkrak, men vil ikke under de nuværende forhandlinger om en ny bankpakke kommentere på dem.
– Det er klart, at situationen for den danske banksektor er alvorlig. Det er også derfor, der i øjeblikket arbejdes politisk på at løse op for situationen. Så længe det står på, har Finansrådet ikke yderligere kommentarer til den aktuelle situation, siger Finansrådets pressechef Mikael Winkler til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278