Faren for en ny bølge af bankkrak får finanskapitalen til at kræve en ny bankpakke. Den forhandler Cristiansborg-politikerne om i de kommende uger.
Selv om Brian Mikkelsen i forsommeren afviste enhver snak om en ny bankpakke, er der nu efter al sandsynlighed en sådan på vej fra Christiansborg, efter pres fra den internationale finanskapital.
Den er nemlig utilfreds med, at de danske bankpakker ikke længere garanterer private investorer mod at lide tab, hvis en dansk bank krakker. De internationale banker er begyndt at kræve højere renter for at låne penge til danske banker.
Dansk finanskapitals brancheorganisation, Finansrådet, har derfor gennem de sidste måneder presset på, for at Danmark retter ind efter EU, hvor de fleste EU-lande fortsat yder statsgaranti mod tab på bankkrak.
– Faktum er, at der i hovedparten af de andre europæiske lande fortsat eksisterer de facto statsgarantier, sagde Finansrådets direktør Jørgen A. Horwitz, da kreditvurderingsinstituttet Moody’s i foråret nedgraderede en række danske banker.
– Så længe resten af Europa er støttet af et statsligt sikkerhedsnet, bliver danske banker ramt hårdt, når Danmark går enegang, understregede han.
For kort tid siden fulgte Moody’s op med en nedgradering af tre danske realkreditinstitutter. Og nu koger Økonomi- og Finansministeriet i sommervarmen for at finde frem til et regeringsudspil til en ny bankpakke.
Horwitz eller andre i Finansrådets ledelse vil ikke længere kommentere på situationen for ikke at blande sig i det politiske spil om en ny bankpakke, oplyser Finansrådets pressechef Mikael Winkler til Arbejderen.
– Men jeg vil da godt understrege, at vi stadig synes, der er tale om en alvorlig situation, tilføjer han.
Meget tyder på, at regeringens udspil vil følge Nykredits forslag om en form for midlertidig likviditetsgaranti for storbanker, der overtager krak-truede småbanker. Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen har lovet, at en ny bankpakke ikke vil komme til at koste skatteyderne penge.
Til gengæld har flere banker allerede hævet udlånsrenten med den begrundelse, at de skal have dækket de øgede udgifter til Indskydergarantifonden, der er bankernes fælles forsikring mod almindelige bankkunders tab på krakkede banker.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278