25 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Krisen tager til igen

Krisen tager til igen

Onsdag, 03. august, 2011, 12:25:15

Renten, arbejdsløsheden og boligejernes gæld vil stige, mens småbanker vil stå for fald. Krisen i Danmark er ikke slut, tværtimod, siger kredit­vurderingsselskaberne.

Krisen er langtfra slut. Den internationale finanskapital spår økonomisk tilbagegang og flere bankkrak i Danmark, blandt andet på grund af den øgede brug af flexlån samt gældskrisen i landbruget.

Nyhedsanalyse af Helge Knudsen

Den internationale finanskapitalens selvudnævnte censorer, kreditvurderingsinstitutterne, uddeler i øjeblikket lavere karakterer til dansk finanskapital. De vurderer, at den økonomiske nedgang – recession – som dansk økonomi er inde i, vil fortsætte og endda blive forstærket.

Det amerikanske kreditvurderingsbureau Standard & Poors vurderer i en ny undersøgelse, at mindst 15 mindre danske banker er i fare for at krakke, med et samlet tab på mellem seks og 12 milliarder kroner. Og torsdag i sidste uge sænkede kreditvurderingsinstituttet Moody’s vurderingerne af obligationer udstedt af DLR Kredit, BRFkredit og Nykredit.

Moody’s vurderer, at de vil tabe store summer på deres mange kunder med flexlån, når renten som ventet stiger, og gælden vokser boligejerne over skorstenen på grund af faldende boligpriser.

Ifølge Danmarks Nationalbank udgør flexlån og andre rentetilpasningslån nu halvdelen af markedet, eller omkring 1230 milliarder kroner.  Det er en fordobling i forhold til 2008, hvor krisen satte ind.

Både Moody’s og det andet amerikanske kreditvurderingsinstitut Standard & Poors nedgraderede derfor i første halvdel af 2011 en række danske banker, herunder Danske Bank.

De danske banker er under kraftigt pres, efter at det internationale finansmarked har opdaget, at de danske bankpakker ikke beskytter indskydere mod at lide tab.

Nye nedgraderinger kan komme på tale, hvis det viser sig, at danske banker, der har benyttet sig af bankpakkerne til at tegne statsgaranterede lån, vil få svært ved at betale dem tilbage, når statsgarantien udløber senest i 2013.

 Men det er ikke kun bolig- og bankgæld, der ifølge de internationale kreditvurderingsinstitutter truer dansk økonomi – og den internationale finanskapitals profitter.

Landbrugets gældskrise tager til og truer selv store banker som Jyske Bank, der regner med at hver tiende af bankens landbrugskunder vil gå konkurs. De små og mellemstore danske virksomheder er også under fortsat pres, det kan aflæses i arbejdsløsheden, der igen er stigende.

Den økonomiske krise i Danmark er altså langtfra ovre, men tager derimod til.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. aug. 2011 - 12:25   03. sep. 2012 - 12:37

Indland