Det er ikke ideologi, der udløser terrorisme fra folk som Anders Breivik, mener EU’s politienhed Europol.
Ovenpå højreekstremisten Anders Breiviks terrorangreb i Norge vil EU’s politienhed, Europol, overvåge internettet for at opspore såkaldte »enlige ulve« – terrorister der handler på egen hånd.
Det fremgår af Europols egen hjemmeside www.europol.europa.eu.
– Ingen havde forventet dét, der skete fredag 22. juli, siger Timothy Jones, rådgiver for EU’s anti-terrorkoordinator til netavisen EUobserver.
Europol ser Breivik som en »ensom ulv« og ikke som en del af en farlig højreekstremistisk bevægelse.
– Det er vigtigt at huske på, at det ikke er ideologi, som udløser at disse mennesker bliver terrorister. Mange mennesker har radikale ideer uden at bruge vold. Der er andre faktorer. De er fremmedgjorte individer, som prøver at komme ud med deres syn på verden. Nogle gange vælger de al-Qaeda, andre gange vælger de en anden ideologi, uddyber Timothy Jones.
Ikke meget tyder på, at Europol hidtil har set højrefløjen som en særlig stor trussel. Isin seneste trusselsvurdering fra marts i år, skriver Europol blandt andet om højrefløjen, at den forsøger at få politisk medvind gennem »demonstrationer og koncerter« og at der var »næsten ingen arrestationer« relateret til højrefløjs-ekstremisme i 2010.
Dét er et problem, mener Petter Sommerfelt, der er aktiv i den antifascistiske forening, Demos:
– Europol og de øvrige vestlige efterretningstjeneste ligger, som de har redt. Iårevis har de forklejnet indsatsen mod de højreekstreme. De er blevet taget med bukserne ned. Vi må håbe, at terrorangrebet i Norge kan være med til at gøre efterretningstjenesterne klogere. Til at starte med, bør Europol begynde at overvåge højrefløjen, siger Petter Sommerfelt til Arbejderen.
Han understreger, at det ikke er nok at jagte enlige ulve:
– Hele det højreekstreme miljø skal overvåges. Der skal sættes lup på hjemmesider og chatrum. Det er her fremtidens terrorister bliver inspireret af Breivik. Lige nu aner Europol og de øvrige efterretningstjenester ikke, hvad de skal gribe i. For de har ikke holdt øje med højrefløjene. Det er vigtigt nu, at opprioritere enhver form for overvågning af den ekstreme højrefløj, uddyber Petter Sommerfelt.
Politicheferne fra syv europæiske lande – herunder Danmark – vil nu danne et fælles netværk, der skal sætte øget fokus på voldelig ekstremisme. Europols eksperter skal hjælpe landene med at undersøge ekstremisme, herunder højreekstremisme. Det skal ske via en 50 mand stor ekspert-arbejdsgruppe i Europol.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278