26 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Regeringen afviser FN-kritik

Regeringen afviser FN-kritik

Fredag, 08. juli, 2011, 12:16:43

Skarp kritik fra Institut for Menneskerettigheder efter regeringen har afvist at følge 49 vigtige anbefalinger fra FN’s Menneskeretsråd.

Her fra Amnesty-protest mod CIA's torturfly. FN kritiserer at Danmark ikke vil undersøge, om de er landet i Danmark.
Amnesty

49 anbefalinger fra FN’s Menneskerettighedsråd til Danmark bliver blankt afvist af regeringen.

I mange af sine svar giver regeringen ikke engang en begrundelse for, hvorfor man ikke vil leve op til anbefalingen fra FN. Det er ikke godt nok.

Christoffer Badse, Institut for Menneskerettigheder

Menneskerettighedsrådet tjekkede i maj måned menneskerettighedernes tilstand i Danmark. Ovenpå tjekket har rådet givet 133 anbefalinger til regeringen. Men de 49 af dem bliver blankt afvist, fremgår det af regeringens svar til rådet.

– Regeringen afviser nogle af de allervigtigste anbefalinger – blandt andet anbefalingen om at lave et uafhængigt tjek af terrorlovene, en uafhængig undersøgelse af CIA’s torturfly og en samlet handlingsplan for udbredelsen af menneskerettighederne i Danmark, siger jurist i Institut for Menneskerettigheder, Christoffer Badse, til Arbejderen.

Institut for Menneskerettigheder deltog som observatører ved Menneskeretsrådets eksamination af Danmark i maj.

– Vi er er skuffede over, at regeringen ikke har accepteret flere anbefalinger. Og vi  er også skuffede over, at de anbefalinger som regeringen tilslutter sig, ikke bliver fulgt op af konkrete løfter og ideer til, hvordan de kan føres ud i livet. I mange af sine svar giver regeringen ikke engang en begrundelse for, hvorfor man ikke vil leve op til anbefalingen fra FN. Det er ikke godt nok, tilføjer Christoffer Badse.

I sit svar på FN-rådets opfordring til at iværksætte en uafhængig undersøgelse af CIA’s torturfly’s landinger på og overflyvninger af dansk territorium, nøjes regeringen med at skrive, at man »Ikke accepterer« anbefalingen.

Regeringen giver ingen begrundelse for, hvorfor man ikke har tænkt sig at leve op til denne anbefaling.

Også opfordringen til at lave et uafhængigt tjek af terrorlovene får et »ikke accepteret« med på vejen.
– Det virker slet ikke som om regeringen aktivt vil være med i processen sammen med Menneskerettighedsrådet, mener Christoffer Badse.

Menneskerettighedsinstituttet vil nu kigge hver eneste anbefaling fra FN igennem og komme med deres bud på, hvordan regeringen kan efterleve anbefalingerne.

– Vi vil komme med konkrete forslag til, hvilke initiativer regeringen konkret kan iværksætte og hvilke praksiser regeringen konkret kan ændre for at leve op til anbefalingerne, uddyber Christoffer Badse.

IMR regner med at være klar med deres bud allerede i slutningen af denne måned.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jul. 2011 - 12:16   03. sep. 2012 - 12:37

Indland